Elämä on liian kaunis hukattavaksi

10.09.2016

Monet tietävät, että mindfulness on täydellinen työkalu stressinhallintaan, mutta oikeasti se on paljon muutakin. Mindfulness-kurssille tullaan monesta eri syystä. Toiset haluavat työkaluja kiireen tunteen selättämiseen tai helpotusta ahdistavaan oloon ja masennukseen. Toiset taas kertovat, että ovat kyllästyneet elämään autopilotilla päivästä toiseen, ja haluavat oikeasti alkaa elää elämäänsä ollen läsnä itselleen ja läheisilleen.

Vielä kymmenen vuotta sitten minäkin löysin itseni usein tällaisista tilanteista ja halusin alkaa nauttia elämästä ainaisen suorittamisen sijaan. Ja mikä sitten muuttui? Lyhyt vastaus: aloin harjoittaa mindfulnessia. Mindfulness tarkoittaa huomion tuomista tämän hetken kokemukseen - uteliaalla, avoimella ja ystävällisellä asenteella - sekä halua olla tässä hetkessä. Tätä läsnäolon taitoa voi kehittää erilaisilla harjoituksilla.

Omassa elämässä olen huomannut seuraavanlaisia muutoksia:

1.     Ensisijaisesti mindfulnessin harjoittaminen lisää kokoisvaltaista hyvinvointia

Opin harjoitusten kautta, miten työskennellä stressin kanssa; mieli oli rauhallisempi, murehdin vähemmän ja tasapaino alkoi löytyä paremmin eri elämänalueiden välillä. Aloin nähdä selkeämmin kokonaiskuvan, sen, millä asioilla on oikeasti väliä ja millä ei, kun stressaavat ja ahdistavatkin ajatukset eivät enää olleet ohjaksissa. Sain enemmän tehtyä itselleni tärkeitä asioita, kun tasapaino ja itsetuntemus kasvoivat, ja opin työskentelemään omien tunteitteni ja ajatuksieni kanssa taidokkaammin.

 2.     Keskittymiskyky ja tunnetaidot kehittyvät

Maailman parhaisiin yliopistoihin kuuluvassa UCLAssa lääkäriopiskelijat saavat mindfulness-koulutuksen, jotta he pystyvät keskittymään paremmin, osaavat hallita stressiään ja olla läsnä tunteilleen ja ajatuksilleen taidokkaasti. Eivät yhtään hullumpia taitoja minulle ja sinulle, vaikka emme olekaan vastuussa ihmishengistä leikkauspöydällä.

 3.     Ihmissuhdetaidot kehittyvät

Vaikka koin vahvuudekseni sosiaaliset taidot, yllätyin siitä, kuinka paljon mindfulnessin harjoittaminen on tuonut uutta ihmissuhteisiini. Pystyn toimimaan konfliktitilanteissa taidokkaammin ja tietoisemmin. Kun suutun, pystyn olemaan läsnä tunteilleni paremmin, tuntea myötätuntoa itseäni ja muita kohtaan, ja minulla on rohkeutta ja taitoja tuntea tunne, jotta se voi pikkuhiljaa sulaa pois ja voin toimia tietoisesti ilman tarvetta hyökätä muita tai itseäni kohtaan. Ihmissuhteet vahvistuvat ja konfliktit vähenevät.

Tämä on henkilökohtainen kokemukseni  – ja myös monen muun, joka on saatu monessa tutkimuksessakin todistettua. Toivon, että mahdollisimman moni saisi saman kokemuksen. Elämä on liian kaunis ja kallis hukattavaksi. Maailma tarvitsee ihmisiä, jotka elävät täydellä sydämellä tässä hetkessä.

Seuraava ohjaamani mindfulness-kurssi käynnistyy syksyn aikana. Lisätietoja tästä. Lämpimästi tervetuloa!

Hanne

 

 

« Takaisin