Itsenäinen ihminen

06.12.2015

Märkä, tankoa pitkin valuva Suomen lippu ei tänään osaa näyttää juhlavalta. Se auttaa silti ajatukset kulkeutumaan itsenäisyyteen ja sen merkitykseen. Pohdinnalle on vielä hetki aikaa - pian illan riennot ja pukukavalkadit alkavat. Itsenäinen Suomi, itsenäinen kansa - entä itsenäinen ihminen?

Itsenäinen ihminen on oikeasti aikuinen. Hän ei siis ole liian nopeasti vastuuseen kasvanut lapsi (alle 18-vuotias) eikä lapsen lailla käyttäytyvä aikuinen.

Itsenäinen ihminen tulee toimeen omien tunteidensa ja tarpeidensa kanssa. Hän osaa lohduttaa ja vakuuttaa itse itseään eikä tarvitse siihen aina toisia ihmisiä. Hänen tunteensa ovat ajankohtaisia ja oikean kokoisia, eivätkä läheiset saa niskaansa tunteiden ilmaisun ryöppyä, joka ei ole kumpaakaan.

Itsenäinen ihminen osaa nojata, muttei takerru. Hänen varjonsa on sen verran pieni etteivät läheiset joudu kulkemaan pimeässä. Kun itsenäinen ihminen hengittää, muillekin jää happea käytettäväksi. Hän rohkaisee ja kannustaa läheisiään turvallisiin irtiottoihin itsestään - sinä pärjäät, sinä osaat, nauti. Oikeasti hän samalla kertoo itselleen, että kun olet poissa, minä pärjään, minä osaan, minä nautin.

Itsenäinen ihminen ei siirrä vastuuta omista teoistaan toisille. Jos hänelle sanoo, että sinä sanoit tai teit aiemmin näin, hän ei huuda että enhän, vaan toteaa, että niin minä taisin tehdä. Hän tiedostaa, että hänen paha olonsa johtuu omasta elämättömästä elämästä, ei siitä miten läheinen toimii. Itsenäisen ihmisen teot ovat hänen arvojensa mukaisia. Nämä ovat oikeastaan sama asia.

Itsenäinen ihminen tietää, että yksikään idea tai ajatus ei ole hänen omansa. Omaltakin tuntuva oivallus on kokoelma hänen alitajuntansa järjestelemää informaatiota, ja tämä prosessi on tiedostamaton. Itsenäinen ihminen tietää siteeraavansa muita eikä yritäkään väittää että olisi jotenkin toista fiksumpi. Ajatus odottaa ajattelijaa, kirjoitti oma terapeuttini Psykoterapia-lehdessä. Itsenäinen ihminen tietää olevansa keskeneräinen. 

Itsenäinen ihminen on tehnyt omat sisäiset tarkastelunsa. Hänen ei tarvitse kaivaa omaa napanöyhtää kaiken aikaa, ja hän on kykenevä kuuntelemaan ja olemaan kiinnostunut ihmisistä. Parhaimmillaan hänen tavoitteensa on rikastuttaa toisten elämää.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Silva

 

« Takaisin