Joulun taikapeli

21.12.2015

Ukki huudattaa televisiota. Mummi kantaa ontuen viimeisiä kuumia vuokia pöytään ja väistelee muksuja, jotka sokeri- ja joulupukkihumalassaan säntäilevät tahmaiset kädet edellä vääriin paikkoihin. Keittiön lattialla on liukumiina, hemmotellun ja tuoksuista huumaantuneen koiran kuolalätäkkö. Perheen lapset, ne neli-viisikymppiset, tekevät parhaansa ja huutelevat metelin yli toistensa kuulumisia. Ovikello soi ja sisään astuu viimeinen joulun viettoon lähtenyt porukka, kaksi tuntia myöhässä; no vähän viivästyi lähtö, ja tielläkin olivat kaikki törpöt tukkeena. Sitkeät hymyt pysyvät ja tilanne säilyy hallinnassa. Ainoan ääneen lausutun tuomion saavat nuoret, jotka käyttäytyvät sievästi ja istuvat rivissä pelejä pelaten - omiaan tosin, ja kännyköillä.

Sohvalla on viime päivinä puhuttu joulun odotuksesta. Fantasioissa se on luminen enkelparven johdattama tie, joka kulkee kohti suurta rakkautta. Ristiriita ja hämmennys on ilmeinen, kun sohvalla saa sanoa ääneen totuuden: se on meillä kyllä joskus aika hirveää.

Aloimme yhdessä asiakkaiden kanssa kehitellä peliä, jonka avulla voimme tehdä joulusta itsellemme paremman. Tässä pelissä pidämme annettuna asiana sitä, että asiat menevät pieleen, ja alamme tehdä niistä top ten -listaa. Säännöt ovat yksinkertaiset: kerää joulun vieton aikana 10 typerintä sanottua asiaa. Kun harmaahapsi tokaisee telkkarin ääressä, että kyllä on ruma tuo juontajan puku, eikä tänäkään jouluna tule mitään kunnon ohjelmaa, et hermostu ja sano kärkevästi että sulje sitten se telkkari, vaan saat yhden pisteen. Kun nuori vetää sinut sivuun ja sähisee että mä vihaan sua ja kaikkia, eiks me me voida jo lähteä, saat toisen pisteen. Kun kuulet joidenkin supattavan eteisessä, että mitäköhän noiden avioliitolle oikeasti kuuluu, saat kolmannen pisteen. Jne.

Eräs sohvakävijä innostui ensin ajatuksesta, mutta se puhaltui pois - minä tiedän nuo jo, ne ovat joka vuosi samat. Hän kehitteli pelistä itselleen version, joka oli enemmän innostusta ja uteliaisuutta herättävä. Joulubingossa saat pisteen aina kun kuulet lauseen jo etukäteen tekemältäsi listalta.

Kun ajelin illalla kotiin ja katselin jouluostoksilta palaavia ihmisiä, näin paljon kaunista. Auto pysähtyi suojatien eteen ja antoi tupsulakkiselle tytölle tilaa hypähdellä eteenpäin. Äiti ja pieni poika kulkivat käsi kädessä juna-asemalta kotiin päin - pojalla oli sadetakki ja suuri ostoskassi. Hoivakodin piha oli koristeltu henkeäsalpaavan kauniiksi, ja pihalla seisoi vanhuksia pimeässä tätä taideteosta ihailemassa. Mies juoksi kovaa ja hymyili, kun hänen suurikokoinen koiransa nauroi suu auki vauhdista innoissaan vierellä.

Peli sai vielä yhden version. Paras peli voisi olla se, jossa me kaikki etsimme kymmenen kauneinta ja taianomaisinta joulun aikana kuulemaamme lausetta tai sanaa. Bonuspisteen saa sanasta rakkaus.

Hyvää joulua!

Silva

 

« Takaisin