Rakentamassa parasta tulevaisuutta

20.01.2016

Lainasin jokin aika sitten kirjastosta Barbara Fredricksonin kirjan Positivity (2009),  joka on suurelle yleisölle suunnattu kokonaiskatsaus positiivisuuden tieteeseen. Professori Barbara Fredrickson on maailman johtavia emootiotutkijoita ja positiivisen psykologian lähestymissuunnan perustajia.

Uppouduin kirjaan pariksi illaksi ja opin, että positiivinen psykologia ei olekaan vain positiivista ajattelua tai jatkuvaa myönteisyyttä ja keveyttä. Meille kuuluvat myös huonot tai vielä huonommat päivät - negatiiviset tunteet koko kirjossaan. Positiivisuuden tarkoituksena ei olekaan tutkia, miten ihminen voisi välttyä negatiivisuudelta, vaan kaikki tunteet ovat tarpeellisia. Insinöörimäisesti ilmaistuna paras elämänlaadun positiivisuus-negatiivisuus -suhde on 3:1, ja näin negatiivisuus kuuluu osana hyvään elämään. Aika luonnollista, sillä eihän hyvää oloa ja onnistumisia voisi arvostaa ilman epämukavuutta ja pettymyksiä? Tärkeintä on, ettemme jää kiinni negatiivisuuteen ja osaamme päästää siitä irti. 

Rentoutumiseen kannattaa luoda rituaaleja, ja vaalia niitä päivittäin. Voimme hengähtää luonnossa, harrastuksissa, musiikin parissa tai kotona rentoutuen. Lukea bussissa ja raitiovaunussa, tai varata luonastauolle pieni mahdollisuus omaan hetkeen. Mitkä ovat sinun keinosi? Pian nimittäin huomaat, että tietoinen positiivisuus saa sinut voimaan paremmin, avartaa mieltäsi ja rakentaa voimavaroja. Samalla kohdatessasi negatiivisia tunteita ja epäonnistumisia on sietokykysi kasvanut.

Joskus tarvitsemme näkökulman kääntämiseen ja negatiivisuudesta irtautumiseen apua.. Kuinka usein juttelet ystävän tai läheisen kanssa, ja löydät mieltä painavaan asiaan aivan uuden kulman? Näkökulman kääntämisessä voi auttaa myös terapeutti, jos asia on sellainen, ettet haluakaan jakaa sitä läheisten kanssa. Puhumalla asioihin saa etäisyyttä ja mittasuhteita. Sinä teet elämästäsi oikeassa mittasuhteessa parhaan mahdollisen.

Ja lopuksi, elämän täyttä viikkoa kaikkine sävyineen,

Life always gives us exactly the teacher we need at every moment. This includes every mosquito, every misfortune, every red light, every traffic jam, every obnoxious supervisor (or employee), every illness, every loss, every moment of joy or depression, every addiction, every piece of garbage, every breath. - Charlotte Joko Beck

Riikka

 

« Takaisin