Yksi lause voi muuttaa elämän

10.05.2015

Oli aikaa tarttua lehtipinoon, joka odotteli lukijaansa. Luin siksi vasta nyt pääsiäisen ajan paksun Hesarin ja pysähdyin kirjoitukseen, joka käsittelee häpeää. Jari Sarasvuo käy läpi elämänsä kipukohtia. Hän kertoo artikkelissa esimerkkitapauksen, jossa asiakas maksaa yhdestä lauseesta.

Olin avioeron jälkeen avun tarpeessa, ja lähdin hakemaan sitä Trainers’ Housen opeista. Vuoden kestävä pitkä valmennus Train the Trainer kuljetti minua sekä henkisesti että fyysisesti uusiin paikkoihin. Istuin ihanissa ympäristöissä intensiivisiä vuorokausia ympärilläni huikea joukko ihmisiä. Muistikirjoja kertyi tuolta ajalta kolme, ja ne ovat paksuja. Maailmankuvani pyöräytettiin läpi pesun, linkouksen ja mankelin. Kävimme tuon vuoden aikana läpi niin monia asioita, että kokonaisuutena on vaikea sanoa, mikä oli tärkeintä. Kuitenkin yksi ajatus nousee ylitse muiden.

Kerran Kekkolassa juttelin ryhmälle ajatuksistani avioeron jälkeen. Tunnekirjo oli valtava, ja yksi kysymys liittyen säälin tunteeseen muodostui merkittäväksi. Tunsin itsesääliä, säälin lapsiani. Porukka ympärillä nyökkäili ja valmentajani Jari teki parhaansa: sääli ei ole eteenpäin vievä ja puhdistava tunne samalla tavalla kuin ilo, suru, pelko ja aggressio ovat. Pääsin ajatusluuppini huippukohtaan ja kerroin, että kaiken muun säälittävyyden lisäksi säälin ex-miestäni, sillä koin silloin, että hän oli tehnyt valtavan virheen jättäessään perheensä. Tässä kohtaa valmentajani valpastui. Hän mietti hetken, käveli eteeni, polkaisi jalkaansa (en ole tästä ihan varma, mutta siltä se tuntui) ja sanoi seuraavaa: Älä ikinä sääli miestäsi, sillä silloin poikasi muuttuvat säälittävän miehen pojiksi. Juhli sitä, mikä hänessä on arvokasta, ja jaa se poikiesi kanssa.

Tuo ajatus on tuonut minut tähän päivään, ja selittää suurelta osin lasteni hyvinvoinnin. Olen usein ajatellut, että tuosta viisaudesta yksin kannatti maksaa.

Terapiavastaanotolla pohditaan sisäistä dialogia ja ihmisen uskomusjärjestelmiä. Millainen on negatiivinen ajatusluuppi - mitä asiakas sanoo itselleen heikolla hetkellä? Saan kuulla asioita, jotka kuulostavat varmasti monien mielestä tutuilta. Minusta ei ole mihinkään. Minut on tuomittu epäonnistumaan. Miksi edes yrittäisin, kun ei se kuitenkaan onnistu. Olen tyhmä, huono, lihava. Kukaan ei voi pitää minusta. Elän elämäni yksin ja kuolen yksin.

Jotta tästä tuhoisien ajatusten kehästä pääsee ponnistamaan ulos, on luotava korvaavia ajatuksia. Mikä sinua inspiroi, mikä ajatus tai lause saa sinut löytämään toivon? Eräs nuori nainen yritti viikkoja saada voimalausetta kasaan, siinä kuitenkin onnistumatta. Kysyin mikä on hänen mielielokuvansa, katsoin sen kotona, ja haimme siitä inspiraatiota. Puhuimme lempikirjoista, tarinoista, saduista, taruista. Keneen samaistut? Eräänä päivänä nainen saapui vastaanotolle ja sanoi että se löytyi - minulla on voimalause. Wau, todellako, innostuin, miten onnistuit? Nainen kertoi tulleensa etsinnän aikana niin tietoiseksi luuppinsa vahingollisuudesta, että häntä alkoi yksinkertaisesti kyllästyttää oma kitinänsä. Lause, jonka hän tuotti tuekseen vaikeisiin hetkiin on karuudessaan kaunis. “Shut the fuck up”.

Minä pääsin ulos säälin kierteestä, johon olin kaapannut osallisiksi kaiken mikä liikkuu. Nuori nainen löysi uuden tavan ottaa paremmin haltuun ne hetket, jolloin kaikki tuntuu toivottomalta. Tiedän, että päihdeasiakkaiden mieltä keventää heidän maailmanlaajuisen vertaistukiryhmänsä nerokas lause “Tämäkin menee ohi”.

Jos ottaisit tekstitatuoinnin, mitä siinä lukisi?

Silva

« Takaisin