Ystävyys katsoo aikaa ja paikkaa

20.06.2015

Olisi huojentavaa todeta, että ystävyys ei katso aikaa, ei paikkaa. Se ei katso ikää, sukupuolta, asemaa, eikä huomioi elämäntilannetta. Ystävyys on lämmin tunne kahden ihmisen välillä, sille ei ole sääntöjä. Kirjoitin ystävyydestä aiemmin, tässä linkki kirjoitukseeni. Moni joutuu kuitenkin hyväksymään sen, että ystävyys muuttui.

Asiakas sohvalla kertoo, että hän oli vuosien ajan osa porukkaa, jonka kanssa suunniteltiin juhannusjuhlat ja yhteiset lomat. Näin ei ole enää. Toinen kertoo alakuloisesti, että ei saa enää kutsuja yhteisiin rientoihin - eron jälkeen ystävät eivät tiedä kuinka toimia, sillä entisen kumppanin puoliso operoi aiemmin hänelle kuuluvalla paikalla. 

Moni kertoo, ettei enää halua lähteä mukaan vaikka kutsu käykin. Elämään on tullut uusia ulottuvuuksia, eivätkä nuoruuden ystävät tunnu tutuilta. Emme löydä yhteistä kieltä, perinteinen tapamme olla ei tuota minulle enää mielihyvää. Usein pettymyksen. Sellainen ei kiinnosta.

Sohvalla istuja pelkää hukanneensa jotain hyvin olennaista. Mikä minusta on tullut?

Tutkimukset kertovat, että tapaamme elämänkaarella vain harvoin ihmisiä, joiden vaikutus meihin on niin merkittävä, että maailmankuvamme mannerlaatat liikahtavat. Kun kyseessä on tällainen ystävä, mikään muutos ei lyö siihen kiilaa. Ystävyys kantaa yli hetteisten soiden.

Moni ihmissuhde on ensin tärkeä ja sitten unohdettu. Terapeutin näkökulmasta se, mikä ei enää toimi, on vihjaus uuteen elämänvaiheeseen siirtymisestä. Et ole enää se ilon pintaan repivä tyyppi, eikä yhteinen alkoholin käyttäminen ei ole sitä iloa jota haluat kokea. Juniori-minä alkaa kasvaa senioriksi. 

Lukuisat ihmissuhteemme tuovat muassaan tunteita, joiden tuoksinassa me olemme usein vain pärjääviä matkustajia. Meillä on kuitenkin vaihtoehtoja. Kuten viisas ystäväni sen kiteytti: yksi vaihtoehto ei ole vaihtoehto, se on ehto. Kyetäksemme tekemään vapautuneita valintoja tarvitsemme vähintään kaksi vaihtoehtoa.

Ihmiskunnan menestys perustuu kykyyn sopeutua. Vapaa tahto kaikessa jännitteiden hetteikössä voi toteutua yksinkertaisesti: minulla on lupa ympäröidä itseni ihmisillä, jotka tukevat minua niissä haasteissa, joita kohtaan tänään. Siksi aiempi ystävyys ei ole juuri nyt ajankohtainen - todennäköisesti myöskään ystävälleni. Tämä ei tarkoita sitä, että välittäminen, rakkaus tai arvostus ovat kadonneet väliltämme.

Vuosiakaan kestävä erillisyys ei tarkoita sitä, että ihmissuhde on ajanut kolarin. Usein menneisyydestä tuttu läheinen henkilö on tulevaisuuden paras kaveri ja tukija. Aina ei kannata painaa poista-painiketta.

Silva

 

« Takaisin