Burn-out ja uupumus tulevat hiipien

15.12.2014

Olet tehnyt matkaa, jonka kulku on ollut suunnilleen ennustettavissa. Äkkiä huomaat, että se, mitä olet kaikin voimin rakentanut, se, minkä varaan olet epäilyksettä laskenut, on vaarassa pettää altasi. Kyseessä voi olla vaimon lause: pitäisikö meidän harkita eroa. Tai varoituksen antaa pomo: meillä on täällä sellainen tilanne, että… Joskus tilannekatsauksen antaa kehosi: valvot yön kuunnellen hätäisen sydämesi sykettä, eivätkä tuntemasi keinot rauhoittua enää tepsi.

Uupumus tulee yllättäen. Ihmisen itsesuojeluvaisto on sen verran syvällä, että herätyksen, säikähdyksen, tulee olla sen verran suuri ja epäreilu, että vihdoin huomaat sen. Mielesi on tehnyt kaikkensa pitääkseen yllä kuvaa, joka on aina toiminut. Kehosi on kantanut sinut tilanteisiin, jotka ovat olleet silloin mielestäsi välttämättömiä. Mennyt näyttäytyy tässä pelottavassa uudessa tilanteessa ihanalta sadulta. Olipa kerran.

Seisoin kerran Ortonin käytävällä matkalla rutiinitutkimukseen, kun näin jotain koskettavaa. Sisään tuotiin paareille keski-ikäistä miestä, joka oli kaatunut saappaat jalassa – kalliissa puvussa, salkku vatsan päällä paareilla törröttäen. Hätäännys oli ilmeinen. Pian käytävältä alkoi kuulua korkojen kopinaa, ja paikalle saapui vaimo, työmaalta yllätettynä hänkin, yhtä ihmeissään. Alkamassa oli uusi ajanjakso elämässä. Edessä oli mahdollisia selkäoperaatioita, liikuntarajoitetta, masennusta. Ainakin uuteen elämäntapaan totuttelua. Matkanteko oli katkennut, ja vanhat suuntimat ja tavoitteet eivät olleet enää mahdollisia. Vanha oli hetkessä pyyhitty pois.

Tapamme reagoida uupumukseen on henkilökohtainen. Joku reagoi päällään, ja viettää useita vuorokausia vuodesta pimeässä huoneessa, migreeniä peläten tai kokien. Joku reagoi vatsallaan, ja saa tunnetta tilanteen hallinnasta säädellessään ruokavaliotaan ja ateriointirytmiään. Edellisen tarinan mies oli reagoinut selällään. Selkävaivoista sanotaan usein, että ne liittyvät tunne-elämään. No mikäpä ei liittyisi. Tiedämme kuitenkin, että tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat yleinen syy sairaslomaan ja varhennettuun eläkkeeseen, ja siksi on hyvä, että vaivoja tarkastellaan muistakin kuin lääketieteen kliinisestä näkökulmasta.

Moni reagoi uupumukseen kaulan ja kurkun alueella. Eräs keski-ikäinen nainen kertoi, että hammaskiskot ja fysioterapiat eivät olleet poistaneet hankalaa palaa kurkusta, mutta loma ulkomailla ilman arjen paineita teki sen. Loman päätyttyä, avainta kotioveen sovittaessaan, nainen tunsi palan kurkussa palaavan. Edessä oli sen hyväksyminen, että lukuisat tutkimukset, jotka olivat osoittaneet, ettei vaivaan ole solutason syytä, johdattivat hänet kohti psyykkistä pohdintaa ja henkisen kasvun ihmettelyä.

Joidenkin reagointi liittyy sydämeen, eikä pulssi siis laske edes yöllä. Arkipäivän muuttuvat tilanteet luovat epävarmuutta ja paniikkia – selviänkö hajoamatta, pyörtymättä? Pumppu hakkaa, kädet hikoavat, minussa on jotain pahasti vialla! Muutama olut liikaa on juotu, mutta minä lenkkeilen, ulkoilutan lapsia, hoidan työni hyvin – tämän ei pitäisi tapahtua minulle! Rytmihäiriöt eivät ole enää kevyitä huomioita, vaan mahdollisia pelottavia kuolemaan johtavia diagnooseja.

Loma on mahdollisuus. Sen aikana saamme hetkellisesti kokea vapauden tunteen ja sen, millainen olo syntyy, kun stressi edes hetkeksi helpottaa. Eräs ystävä oli jo pitkään pohtinut sitä, luoko haastava aikataulutettu työ hänelle edes mahdollisuutta hyvään elämään. Loma perheen kanssa varmisti asian: en halua palata työpaikalleni. Edessä oli hyppy tuntemattomaan ja sen mukana merkittävä taloudellinen menetys. Siirto oli silti välttämätön.

Lomalla voimaantuminen saattaa tuoda tilanteeseen myös uusia näkökulmia. Pidän työstäni, se on kuin tehty minulle, mutta tahti on ollut liian kova! Otan asian puheeksi esimiehen ja kollegojen kanssa, kerron heille, että olette tärkeitä, mutta oma hyvinvointini on vielä tärkeämpää. Aion siksi tehdä joitain muutoksia, ja toivon, että tuette minua tässä.

Jos elämä tuntuu hetkellisesti karulta ja ilottomalta, herääminen on takkuista ja kamalaa (jotkut kokevat heräämisen jopa fyysisenä kipuna), ja kaikki tsemppaaminen tuntuu turhalta, olet normaali monipolvisen arkesi väsyttämä ihminen, ja me muut lähetämme sinulle tsemppiterveiset. Jos kantokykysi on pettämässä ja itku kuristaa kurkkua, on hyvä hakea tukea tilanteen vaatimiin korjaaviin muutoksiin.

Filosofi Goethe on kiteyttänyt asian oivasti.

Kylvä tekoja, niität tapoja.

Kylvä tapoja, niität luonteen.

Kylvä luonne, niität kohtalon.

Kylvä kohtalo, niität elämän.

Jos haluat muuttaa elämääsi, aloita siis päivittäisistä teoista. Elämäsi muuttuu.

Silva

« Takaisin