Loma on tunne

15.07.2016

Liikenne on jo pitkään ollut hiljaista. Kaverit ovat postailleet someen kuvia, joissa he istuvat vilteillä syöden mansikoita tai kahviloiden ihania kakkuja samalla kun osa porukasta on uimassa. Yhdet onnekkaat ovat pelanneet rohkeasti ja saaneet toukokuun helteen - heille syksy on jo lähellä. Toisten hihat on vasta äskettäin kääritty, ja käristynytkin iho on tuottanut rusketuskateuden. Monien osalta loma on kuitenkin vielä tässä tai edessä.

Sohvalla on puhuttu viime aikoina paljon siitä, mitä kesäloma tarkoittaa. Käsite vaikuttaa helpolta, mutta lähemmin tarkasteltuna kyseessä on yhdyssana, joka sisältää kaksi suurta asiaa.

Ihan ensiksi on se kesä. Monesti, kun katseemme on harhaillut asiakkaan kanssa jutellessamme ulos Munkkiniemennrannan kauniista ristikkoikkunoista, ensimmäinen kupla on puhjennut. Tosiaan, ei ehkä ole, eikä tule, aurinkotuolia tai laineiden seesteisiä kareita, vaan niiden sijaan märkää liukasta ja vaahtoa.

Lomakaan ei ole helposti määriteltävä käsite. Loma tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että emme mene töihin, ja sen idea toteutuu sinä ensimmäisenä aamuna, joka ei ala herätyskellon hälytyksellä ja hallitulla ryntäilyllä (perheen sabotoimana) työpaikalle. Lomalla kenelläkään ei ole meihin kohdistuvia odotuksia päivän suoritteiden osalta, voimme unohtaa myynti- ja muut tavoitteet, ja viettää aikaa haluamallamme tavalla. Vai voimmeko?

Sohvalla on usein todettu, että vanha ajatus kesälomasta ei enää toimi. Sen uudelleen määrittelyyn on ollut hyvä linkittää rehellisyyden oheen uteliaisuutta. Sinun lomasi tarkoittaa siis täydellisimmillään hetkiä lapsuuden perheesi vaalimalla mökillä? Mutta ymmärräthän, että se ei ole lomaa minulle? Minä haaveilen istuskelusta veneen keulassa tai saunan terassilla selaillen rauhassa lukemattomia sähköposteja tai inspiroivia blogeja ja muita tuotantoja. Keskustelu on edennyt kohti toteutumattomia haaveita ja unelmia, jotka ovat ajaneet eteenpäin. On pysähdytty miettimään sitä, olemmeko pyrkineet toteuttamaan lapsuuden perheen unelmia - vielä tämä piha lanataan ja laituri rakennetaan!

Aivan liian usein loman alkua varjostaa suru-uutinen tai päiväkodin tädin huomio siitä, että meillä on ollut tätä vesirokkoa ja teidän lapsenne on ollut tänään hieman kuumeisen oloinen. Joku on napannut käteensä puolison kännykän katsoakseen sääennustuksen, mutta törmännyt viestiketjuun jota ei ole uskoa todeksi. Verhot vedetään ikkunoiden eteen.

Kun ikäännymme, olemme yhä kykenevämpiä tekemään vapautuneita valintoja. Ja kun kaikki aikuisiksi kasvaneet kertovat rehellisesti omista toiveistaan, saattaa syntyä uusi ajatus kesälomasta. Siitä meidän oma perheemme - sinä, minä ja huollettavamme - voimme alkaa hissukseen loihtia uutta tapaa viettää kesälomaa. Tälle ei ole sääntöjä.

Silva

« Takaisin