Miia: Miten opettaa lasta kohtaamaan seksuaalinen kaltoinkohtelu?

07.05.2015

Seksuaalinen kaltoinkohtelu on aina vasten omaa tahtoa tapahtuvaa seksuaalista toimintaa. Kaltoinkohtelua tapahtuu kaikenikäisille, mutta erityisesti silloin, kun asia koskee lasta, meissä aikuisissa nousee voimakkaita tunteita. Se on hyvä, sillä tunteiden olemassaolo on aina tärkeä signaali.

Muistan 2000-luvun alkupuolella, silloin kun tyttäreni oli esikoulussa, että koulun rehtori varoitti meitä vanhempia kevätjuhlassa miehestä, joka oli koulun lähettyvillä houkutellut lapsia pakettiauton kyytiin. Salissa kävi kohahdus, ja siihen asti niin hiljainen kuulijajoukko puhkesi keskustelemaan äänekkäästi vierustovereiden kanssa. Takanani istui nainen, joka kertoi kuuluvasti pelotelleensa lapsiaan Jammu-sedän olemassaololla, yksityiskohtaisesti kertoen heille, mitä kauheaa Jammu-setä on tehnyt.

Tässä kohtaa on varmasti syytä mainita, etten missään tapauksessa hyväksy tämän mieshenkilön toimintaa tuolloin 2000-luvun alussa koulun lähettyvillä, enkä myöskään Jammu-sedän toimintaa vuonna 1989, kun hän murhasi kaksi 8-vuotiasta tyttöä ja poltti heidän ruumiinsa. Haluan kuitenkin korostaa lapsen oikeutta elää lapsuuttaan pelotta. On hyvä muistaa, että me aikuiset olemme vastuussa siitä, miten välitämme tunteitamme lapsille. Yksi vaikeimmista vanhemmuuden tehtävistä on opettaa lasta elämään iloisesti mutta samanaikaisesti muistamaan vaarat.

Puhu asiallisesti ja niin, että lapsi ymmärtää tarkoituksesi. Kerro miksi kenenkään vieraan kyytiin ei saa mennä ja miksi on parempi poistua tällaisessa tilanteessa paikalta. Vanhemman on hyvä tietää, ja myös opettaa lapselle, että kaltoinkohtelu voi tapahtua kasvotusten, puhelimitse tai internetin kautta. Tällaisia toimintoja voivat esimerkiksi olla uhkailu, kiristäminen, lahjonta, johdattelu, pakottaminen yhdyntään, suuteluun tai suuseksiin. On myös syytä muistaa ja muistuttaa, että kaltoinkohtelija voi olla mies tai nainen.

Tärkein ohje on yksinkertainen. Ole aina kiinnostunut siitä, mitä lapsesi tekee, missä hän liikkuu ja kenen tai keiden kanssa. Luota kuitenkin häneen ja luo turvallinen ilmapiiri kotiin.

 

Miia

« Takaisin