Myyminen on avun tarjoamista

25.10.2015

On hiljainen viikonlopun aamu. Olen käynyt metsässä kävelyllä, juonut monta kuppia kahvia, siivonnut kylpyhuonetta. Uskon muiden vielä nukkuvan kun kuulen ääniä teinin huoneesta. Koputan itseni sisään ja siellä istuu pirteä nuori, joka lukee kokeeseen. Aiheena on yhteiskuntaoppi, taloustieto. Istahdan sängylle ja alamme jutella tuloista ja menoista, varoista ja veloista. Valtionyhtiöistä, siitä että VR on päättänyt olla pysähtymättä asemilla, joiden ympäristöön on juuri rakennettu asuinalueita. Järjestöistä, joiden olemassaolo perustuu varojen keruuseen ja tukiin. Kunnallisesta terveyden- ja muusta huollosta, kotikatumme auki repineistä työmiehistä, joita moikkailemme aamuisin. Pohdimme myös yrittämistä, josta nuorille puhutaan paljon. Muuttuuko lujaksikaan valettu pohja asiakasvirraksi, kehittyykö asiakasvirta kassavirraksi? Teini miettii hetken ja sanoo, että onhan se vähän hassua, että opettaja opettaa hänelle yrittämistä. Ymmärrän teinin ymmärtävän taloutta.

Sohvalla tutuksi tullut asiakas kertoo karsastavansa eniten sitä sanontaa, jossa asiantuntija on se joka sellaiseksi julistautuu. Hän eli lapsuutensa perheessä, jossa toinen vanhemmista oli sarjayrittäjä, idearikas visionääri, jonka aika kului palavereissa ja uusia joukkoja kootessa. Hyvä idea toisensa perään vei huomion ja rahat. Aika kului säveltämiseen, laulua ei kuulunut. 

Juttelemme teinin kanssa myös siitä, kuinka usein yrittäjäksi haluavaa vaivaa sen ydin, paljon parjattu myyminen. Mutta myös se, kuten monet muutkin vaikeilta tuntuvat asiat, voidaan määritellä uudelleen. Tämä on yksi yleisistä ratkaisukeskeskeisen terapian ja työnohjauksen menetelmistä: anna tarinalle uusi nimi, synny uhrista selviytyjäksi, näe mustasukkaisuus menettämisen pelkona, konkurssi kouluna, vaikea esimies tai muu ihmissuhde painona henkisen voiman punttisalilla. Kreikkalaisen stoalaisen filosofin Epiktetoksen mukaan meitä eivät vaivaa asiat vaan se miten suhtaudumme niihin.

Meidän aamumme oivallus oli se, että myyminen on parhaimmillaan avun tarjoamista. Teimme tähän uudelleen määrittelyyn pari rajausta. On hyvä miettiä, keneltä ottaa apua vastaan. Vertaistuen merkitys on tärkeää, sillä ainoa todellinen tieto on oma kokemus.

Silva

 

« Takaisin