Raha osana elämää ja parisuhdetta

22.03.2015

Luulin aiemmin, että henkinen kasvu ja muut ylevät tavoitteet ovat niin yleviä, että materian voi ohittaa. Moni muukin on luullut niin ja todennut olevansa väärässä. Tästä on kirjoitettu kirjoja jotka olin lukenut. Tarvitsin kuitenkin oman kokemuksen oppiakseni. Seisoin  tilanteessa, jossa ympärillä oli joukko heitä, joihin kuuluin. Tai olin aiemmin kuulunut. Sen opettajan kanssa opin nauttimaan liikunnasta! Nostan sykkeen korkealle huomaamatta iloisessa ryhmässä! Ilman hierojaani ja taitavaa osteopaattia en olisi toimintakykyinen! Kävimme ulkomaanlomalla ja nyt jaksan taas paahtaa! Oma tilanteeni oli äkisti erilainen, ja vaikka kuuntelin entisen verrokkiryhmäni todisteluja sujuvasti, tiesin, että oma elämäni oli muuttunut.

Tästä kokemuksesta on jo kauan, mutta ajaudun mietteisiini edelleen kun kuulen jonkun sanovan, ettei hyvinvointi ole raha-asia. Akateemisen kirjakaupan korvaa kirjasto. IKEA on edullinen, mutta kierrätyskeskus vielä edullisempi. Salikortin korvaa juoksulenkki. Mutta lähemmin tarkasteltuna asia on tätä monimutkaisempi. Esimerkiksi motivaatio rakentuu tukipilareista, joista yksi on onnistumisen todennäköisyys. Onnistumme tutkitusti parhaiten kun ympärillämme on muita ihmisiä, tavoitetta tukevia ammattilaisia tai joukkue, johon tunnemme kuuluvamme. Motivaatio maksaa.

Terapiassa puhutaan rahasta. Joka päivä. Kun puhumme rakkaudesta, ihmissuhteista, vanhemmuudesta, työelämästä, ikääntyvistä vanhemmistamme, sisaruudesta, puhumme aina myös rahasta. Ja kuten eräs viisas mies sanoi, silloin kun puhumme samassa lauseessa rahasta ja tunteista, olemme hyvin todennäköisesti pulassa.

Kun ajattelen parisuhdetta, näen sen piirakkana jonka yläpuolella on otsikkona ELÄMÄ. Piirakka koostuu paloista jotka ravitsevat itseämme, lapsiamme sekä puolisoa, joiden kanssa ne jaamme. Arki, työasiat. Vanhemmuus, meidän muksumme. Ystävyys; usein kumppani on vaikeuksista huolimatta se paras. Sukulaiset ja ystävät, se porukka joka haluaa viettää juuri meidän kanssamme juhannukset. Usein kuitenkin yksi osioista on muodostunut kuvaksi parisuhteesta. Seksi = Parisuhde, ajattelee yksi. Raha = Parisuhde, uskoo toinen. Pariterapiassa nämä sanat hallitsevat erityisesti ensitapaamisten aikana.

Monet ovat yrittäneet työntää rahaa ulos tästä kokemusten ja verkostojen kokonaisuudesta. Pariskunnat ovat ratkoneet tätä parhaansa mukaan. Toiset juoksuttavat palkkansa yhteiselle tilille. Toiset luovat erillisen talouskassan. Olinpa kerran kotikäynnillä taloudessa, jossa lapsi meni jääkaapille tehdäkseen välipalaksi voileipää. Äiti ohjasi lastaan: älä ota sitä juustoa, se on isin, meidän on siinä ylemmällä hyllyllä. Jäi mieleen. Sekin, että joissain perheissä vain toisella puolisoista on varaa matkustaa.

Se sivuun nostettu palanen on alkanut hallita. Etenkin erotilanne tuo rahan keskustelujen keskiöön - enää sitä ei voi ohittaa. Kuitenkin juuri nyt on tärkeä puhua omasta ja puoliseon jaksamisesta, lasten hyvinvoinnista ja jaetusta vanhemmuudesta, siitä miten pysymme yhteistyökykyisinä toinen toisellemme.

Silva

 

« Takaisin