Sitoutuminen on aktiivista haluamista

10.07.2015

“Epäröin, sillä en ole enää varma, onko puolisoni sitoutunut suhteeseemme.” Kuuntelen ahdistunutta asiakasta. ja tarkkailen samalla sivusilmällä puolisoa, joka istuu sohvalla vieressä. Näen epäilyn kohteen katsovan huolestuneesti rakastaan. Samalla hän nojautuu kohti kumppaniaan, ja huomaan käden, joka haroo olkapäätä sohvan selkänojan yllä. Puoliso pyrkii kaikin keinoin, kehoaan ja mieltään avaten, lähestymään ja suojaamaan.

Onhan niitä toisenlaisiakin pareja. Kehot hylkivät ja suojautuvat, kädet ovat puuskassa rinnan päällä. Sohvan käsinojat natisevat, kun molemmat nojautuvat mahdollisimman kauaksi toisistaan. Kasvojen ilmekin kertoo paljon.

Sitoutuminen on tärkeä sana.

Sitoutuminen ei ole pysähtynyt tila. Se on meidän yhteisen elämämme aktiivista haluamista. Se on sitoutumista itsensä tarkasteluun, ja valinta taipua - kipeäänkin - muutokseen. Ensisijaisesti se on omaan itseen sitoutumista.

Sitoutuminen harkinnan alla olevaan terapiaprosessiin vaatii myös paljon. Vertaan sitä usein meille kaikille niin tuttuun antibioottikuuriin; kun vaikutus alkaa ja oireet helpottavat, kuuri on hyvä syödä loppuun. Samalla tavalla terapiasta apua hakevan on tärkeä tiedostaa, että alkamassa on prosessi, joka vaatii paikalle saapumista silloinkin kun ei huvita. “No ei mulla nyt ole mitään ihmeellistä raportoitavaa” saattaa olla aloituslause terapiakeskustelulle, joka muodostuu tärkeämmäksi kuin kaikki muut keskustelut yhteensä.

Joskus ensikäynnin aikana ilmenee asioita, joihin matalan kynnyksen lyhytkestoinen terapiapalvelu ei ole oikea ratkaisu. Silloin olemme hoitopolun alku, ja ohjaamme tutustumiskäynnille saapuneen eteenpäin. Toivotamme onnea matkaan!

Tutustumiskäynnillä voi kuitenkin syntyä tunne siitä, että yhteistyö tuottaa mitä todennäköisimmin uutta ajattelua, joka on hyväksi. Kaikki osapuolet - terapeutti mukaanluettuna - toteavat, että olemme, puolin ja toisin, halukkaita sitoutumaan yhteiseen prosessiin. Tapaamisen päätteeksi täytämme yhdessä asiakastietolomakkeen, ja varaamme kalenterista ajan seuraavalle tapaamiselle.

Näinkin harkittu sitoutuminen on kuitenkin vasta alustava sellainen. Lomakkeen täyttämisen yhteydessä kerromme asiakkaalle, että hänen on hyvä miettiä rauhassa sitä miltä tapaaminen tuntui. Kerromme, että voit huomisen aikana, yön yli nukuttuasi, laittaa meille viestin kiitos, mutta en/emme jatka. Koska olemme ammattilaisia, emme hätäänny, vaan vedämme vastaanoton kalenterista yli sovitut tapaamiset. Jos viestiä ei tule, tapaamme kalenteriin merkittynä ajankohtana. Siksi tutustumiskäynnistä alkanut vuorokausi on myös terapeutille jännittävä - saapa nähdä, tapaammeko vielä? Jos peruutusviestiä ei tule, terapeutti saa vapaasti alkaa kantaa asiakasta sekä mielessään että sydämessään.

Sitoutuminen on tärkeä sana. Keitä sinä kannat mukanasi?

Silva

 

« Takaisin