Tule terapiaan terveenä

10.08.2015

Sairauden tunne on hyvin yksityinen ja subjektiivinen asia. Samantyyppisen oireiston omaavat kaksi ihmistä voivat kuvata tilannettaan eri tavoin. Mielenterveys on sanana haastava, sillä se johtaa helposti sanaan mielisairas. Sellaiseksi harva meistä tunnustautuu.

Terapiaan tulo ei ole merkki siitä, että tunnet itsesi mielisairaaksi. Se ei ole todiste siitä, että olet mielisairas. Se on proaktiivinen teko ihmiseltä, jonka voimat ovat hetkellisesti vähissä. Se on ennaltaehkäisevä toimenpide, jolla estetään oireiden kroonistuminen. Se on merkki pelottomuudesta, halusta kohdata asioita, joiden kohtaaminen on usein kipeää ja työlästä.

Terapeutti on kuullut kaikenlaista, ja usein kokenut asioita myös itse. Terapeutti tietää miltä tuntuu, kun ei enää jaksa yksin. Terapeutti ei tuomitse ja tsemppaa, toru ja tuupi, kuten äiti tai paras ystävä. Terapeutti ei ole tunteella mukana tarinassasi.

Psyyke ja sooma muodostavat kokonaisuuden, jonka hienoutta ei voi sanoin kuvailla. Kriisillä, masennuksella, ahdistuksella tai uupumuksella ei ole tuossa kokonaisuudessa yhtä sormella osoitettavaa paikkaa. Lääketieteelliset tutkimukset eivät löydä solutason syytä oireillesi, etkä tiedä mikä sinua vaivaa. Mielialalääkitystä on ehkä ehdotettu, nukahtamislääkitys on jo käytössä. Kokonaistilanne alkaa mietityttää. Mitä minulla on edessä?

Terapiaan on hyvä tulla jo silloin, kun toimintakyky on hyvä. Tule terapiaan terveenä, sillä sairaus on monimutkaista.

Silva

« Takaisin