Viisisataakaksikymmentä-seitsemäntuhatta neljäkymmentä minuuttia

30.12.2015

Kun ihmiset muistelevat elämäänsä, he usein kertovat yhdestä tai kahdesta käänteentekevästä hetkestä. Tuo merkityksellinen hetki itsessään on harvoin kovin pitkä - puhutaan minuuteista tai jopa sekunneista. Tosin tapahtuessaan se on saattanut tuntua ikuisuudelta. H-hetkeen on voitu valmistautua vuosia, tai sitten se on tullut eteen aivan yllättäen. Tavasta huolimatta tuo yksittäinen, elämänkaaren mittakaavassa lyhyehkö hetki, on muuttanut merkittävästi elämän kulkua.

Ratkaisukeskeisessä terapiassa ajatukset pyritään usein suuntaamaan melko nopeasti tulevaisuuteen, mutta se ei tarkoita etteikö menneisyydellä olisi merkitystä. Päinvastoin, menneisyyttä muistelemalla hahmotamme elämäntarinaamme, näemme syy-seuraussuhteita, oivallamme merkityksiä ja pystymme myös palauttamaan toiveikkuutta, sinnikkyyttä ja iloa elämään. Menneisyyttä voidaan siis tulevaisuuden tavoin tarkastella kehittävällä ja uusia näkökulmia herättävällä tavalla.

 Vuodenvaihteen iloksi ohessa on yhdeksän kysymystä, joiden avulla voi muistella ja palauttaa mieleen erilaisia hetkiä elämän varrelta.

1. Millainen oli ensikohtaaminen tärkeän ystäväsi kanssa. Mikä hänessä teki sinuun vaikutuksen? Vai kääntyikö raivostuttava ensivaikutelma ajan kuluessa päälaelleen?

2. Mistä osaamastasi taidosta olet erityisen ylpeä? Miten olet sen oppinut? Voisitko kehittyä siinä vielä jotenkin?

3. Muistele miksi rakastuit puolisoosi. Minkälaisten asioiden avulla rakkaus on säilynyt?

4. Palauta mieleen ruoka, joka saa veden kielelle. Missä söit kyseistä ruokaa ensimmäistä kertaa? Kenen kanssa? Kuka sen valmisti?

5. Millainen maisema saa sinut rauhoittumaan? Huumaudutko meren suolaisesta tuoksusta vai houkutteleeko syksyinen metsä sinua?

6. Mikä musiikkiteos saa sinut hyvälle tuulelle? Miksi juuri kyseinen kappale?

7. Mieti sinulle läheistä ihmistä. Mitä hänessä arvostat? Milloin olet viimeksi ollut häneen yhteydessä?

8. Mikä oli viimeisin keskustelu, joka sai sinut oivaltamaan jotakin tai jopa muuttamaan mieltäsi?

9. Mitä olet oppinut kuluneena vuonna? Millä tavalla se on ollut sinulle hyödyllistä?

10. Ja lopuksi: Hymyile niin leveästi kuin pystyt. Jatka yhden minuutin ajan.

Vuosi 2016 on karkausvuosi, ja siksi 365 vuorokauden sijaan kalenterissa on 366 vuorokautta. Se tarkoittaa 1440 minuuttia enemmän aikaa kuin vuonna 2015. Tulevassa vuodessa on yli viisisataatuhatta hetkeä, jolloin sinä voit tehdä sen tärkeän päätöksen: pysyä vahvana, muuttaa suunnitelmaa, olla rohkea, yllättää, ottaa tarpeellisen hengähdystauon, oivaltaa, ymmärtää, kuunnella, ja mikä tärkeintä – voit rakastaa.

Toiveikasta uutta vuotta!

Susanna

« Takaisin