Salassapito- ja vaitiolovelvollisuus

05.02.2015

Terapeutin sohvalle istuu usein asiakas, joka on tehnyt asioita, joista hän ei ole ylpeä. Olen joskus kuullut sanottavan, että mieti kenelle ripittäydyt, sillä sinut saatetaan jatkossa nähdä tämän ripin kautta. On selvää, että meillä on kaikilla elämässämme asioita, joiden paljastumista emme toivo, ja ajatus siitä, että vaikka aikaa kuluu, tilanne helpottuu, ja kriisin jälkeinen kasvu ja positiiviset muutokset ovat itsellämme tiedossa, näkisimme toisten silmistä edelleen sen, että he kyllä muistavat.

Vastaanottoni on muuttanut uuteen osoitteeseen Munkkiniemenrantaan Helsinkiin. Olen tästä innoissani, sillä alue on yksi Suomen ihanimmista oransseine ja keltaisine taloineen. Tuoksu ja valokin ovat meren rannassa erilaisia kuin kaupunkimiljöössä yleensä. Toivon, että asiakkaani nauttii alueen kauneudesta, ja että hän vastaanotolta poistuessaan joskus kävelee rantaan. Nämä toiveeni perustuvat tutkimustietoon: esteettisesti miellyttävä ympäristö vaikuttaa mieleen, ja mietiskelyä veden äärellä suositellaan sen terapeuttisen vaikutuksen vuoksi.

Varatessaan aikaa tutustumiskäynnille asiakas kysyy usein varovaisesti, keitä hän vastaanotolla kohtaa. Onko siellä odotushuone, jossa istutaan vieretysten ja vastakkain toisten asiakkaiden kanssa? Tapaanko muita yrityksen työntekijöitä, joudunko ilmoittautumaan vastaanottoon? Meillä näin ei ole. Minun työhuoneeni on vain minun tilani, ja asiakastiedot ovat kahden lukon takana arkistokaapissa, johon vain minulla on avain. Asiakkaan henkilöllisyys tulee siis vain minun tietooni, eivätkä edes Terapiatalon hallituksen jäsenet saa tietoonsa asiakkaiden nimiä.

Uudesta tilasta taitaa tulla aika kiva. Eilen asennettiin uusi lattia, tänään remonttimies kaivaa monen kerroksen alta esiin paksua betonista ikkunalautaa/ikkunapenkkiä, ja maalaa sen valkoiseksi. Uskon että laitan sille paljon leikkokukkia. Vielä tämän viikon olemme kiikkuneet asiakkaiden kanssa pienillä keveillä tuoleilla, jotka ovat vastaanoton ainoa huonekalu tällä hetkellä. Ensi viikolla istutaan taas sohvalla ja nojatuoleissa, halaillaan tyynyjä, nostetaan jalat sohvalle ja käperrytään peittojen alle.

Silva

« Takaisin