Ajatus odottaa ajattelijaa

29.06.2015

Istun vastaanotolla innoissani, sillä olen ymmärtänyt jotain tärkeää. Niin tärkeää, että tuntuu lähes absurdilta, etten ole ymmärtänyt tätä elämässäni aiemmin. Lukuisat menneisyyden koetut hetket, tunnelmat ja keskustelut näyttäytyvät uudessa valossa. Jättäessäni vastaanoton totean ihmetyksekseni, että kaikkialla minne katson, näen tämän oivalluksen muiden kokemana ja kuvaamana, kiinnostavista näkökulmista tarkasteltuna. Avaan aikakauslehden ja siellähän se on. Googletan, ja saan hurjan määrän osumia. Kirjaston Helmetistä myös.

Oma terapeuttini, jonka sohvalla sain lähes 10 vuotta sitten kokea tämän maagisen hetken, kirjoitti aikoinaan alan lehdessä kirjoituksen, jonka ytimenä oli hieno lause: “Ajatus odottaa ajattelijaa”. Mieleeni syntyi silloin kuva maisemasta ja autereisesta ilmasta, jossa leijuu puhekuplia - siellä ne odottavat meitä, ja ovat käytettävissämme kun hetki on koittanut.

Sohvalla istuja kokee usein vahvan heräämisen. Puhetulva katkeaa, kasvoille laskeutuu hämmentynyt ilme. Pian ajatus on niin itsestäänselvä, että syntyy halu jakaa tämä oivallus - muidenkin täytyy saada ymmärtää sen merkittävyys, kukaan ei voi voida hyvin ilman tätä! Vaihe on usein läheisille tukala, sillä ponteva saarnaaminen alkaa. Kuten eräs asiakas sen hauskasti kiteytti, Silva, you have created a monster...

Yksi henkisen kasvun prinsiipeistä (näin kauniina päivänä itseään aurinkokuningasta mukaellen) on se, että opettaja tulee kun oppilas on valmis. Tämä hetki on henkilökohtainen, eivätkä ulkopuoliset pysty sen ajankohtaan vaikuttamaan (joissakin tapauksissa interventiot ja rajaukset tuottavat muutoksen, mutta nämä vaativat taakseen voimaa, harkintaa, rakkautta, osaamista, eivätkä siltikään aina tuo tulosta).

Siksi on usein hyvä odottaa. Opin tämän terapeutin työssäni kantapään kautta. sillä tulostin aikoinaan asiakkaille kiinnostavia artikkeleita kotona luettavaksi. Palatessaan vastaanotolle seuraavan kerran he lätkäisivät kopion nenäni eteen - tuossa! Pitkästä ja laajasta artikkelista oli alleviivattu yksi lause - usein sivulause - joka vahvisti asiakkaan omaa ajattelua. Näin me ihmiset toimimme.  

Auta läheistä sitten kun hän on autettavissa. Selkein merkki tästä on se että hän pyytää apuasi. Tästä huolimatta halusi auttaa kertoo syvällisestä oivaltamisesta. Paras todiste sille, että olet oikeasti ymmärtänyt jotain, on sekä kyky että tarve opettaa asia toisille.

Silva

« Takaisin