Mies 40+

Tavallinen mies, pallo hukassa, liitto karilla, yksin yhdessä. Pienet lapset. Rakastan perhettäni, puolisoani, lapsiani, mutta en osaa sitä heille ilmaista. En pukea ainakaan sanoiksi mutten kai oikein teoiksikaan. Haluaisin, mutten osaa, en saa sitä ulos sisältäni. Portit kiinni ja avaimet poltettu. Yhteys vaimoon kadonnut. Parisuhteesta on tullut iloton ja eloton. Pohjakosketus. Kimmastun lapselle mitättömästä asiasta, menetän tyystin malttini. En sentään satuta lasta, mutta oma sydämeni repeää riekaleiksi. Aikuisten riidat, lasten taakka. Vaimo pyytää muuttamaan muualle.

Lue lisää »

Mies 30+

Terapiaan meno oli itselleni iso asia, enkä tiennyt miten terapiassa 'kuuluu' olla. Kuvittelin, että terapiassa pitää olla tietyllä tavalla, vähän kuin televisiosta tutulla tavalla. Tämä on onneksi hölynpölyä, ja totuus on se, että terapia on itse asiassa kriittisellä tavalla saanut minut ymmärtämään ja uskaltamaan olla oma itseni.

Lue lisää »

Nainen 20+

Olin jo pidempään voinut huonosti parisuhteessani. Olin jatkuvasti enemmän tai vähemmän onneton, mutta kumppanini mielestä huoleni suhteestamme olivat turhia eikä keskustelusta siksi oikein tullut mitään. Siitä johtuen koin syyllisyyttä onnettomuudestani – kaikkihan oli hyvin ja minun olisi pitänyt olla onnellinen. Terapian avulla pystyin tarkastelemaan pahaa oloani, huoliani ja suhdettamme uudesta, ulkopuolisemmasta näkökulmasta. Sain ammattimaista ja rohkaisevaa tukea ja vahvistusta sille, että huoleni parisuhteestamme olivat ihan aiheellisia ja pystyin päästämään irti syyllisyyden tunteista.

Lue lisää »

Nainen 20+

Elämässämme oli rankka stressin ja huolen täyttämä ajanjakso, jolloin olin menettänyt itsevarmuuteni, positiivisuuteni sekä huolettoman elämänasenteeni. Mieheni kärsi samaan aikaan valtavasta stressistä ja ahdistuksesta. Tarvittiin neuvoa ja oikeaa suuntaa, johon lähteä purkamaan tätä pahaa oloa. Suositusten myötä käännyimme lyhytaikaisen terapian puoleen, koska kaipasimme nopeaa apua. Terapia ei hoitomuotona ollut niinkään pelottava ajatus ja koinkin sen itselleni olevan parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi lääkärin määräämät masennuslääkkeet.

Lue lisää »

Nainen 50+

Terapeutti voi tarjota tukea ja lämpöä kovin kylmäksi äityneessä Suomessamme. Yksinäisyys lisääntyy ja kaikki kärvistelevät omissa turvapoteroissaan, joista turva on kuitenkin juuri niin kaukana kuin lähin lähimmäinen, jonka ajamme helposti kauimmaiseksi.

Lue lisää »

Nainen 30 +

ASIAKASKOKEMUS - mitä terapiasta saa? Hakeuduin terapiaan erään parisuhteen päätyttyä. Suhde ei ollut pitkä, mutta olin ollut ennen sitä useita vuosia sinkkuna ja suhteen myötä ajatellut, että tämä olisi nyt vihdoin ”se juttu”. Ei ollut. Kun suhde alkoi oireilemaan ja lopulta päättyi, oli päällimmäisenä mielessäni se, että olen ollut tässä tilanteessa aiemminkin. Tuntenut hukanneeni jotain itsestäni, ehkä itseni kokonaan, suhteeseen, joka ei toiminutkaan. Päättelin, että tällä kaikella - toistuvasti epäonnistuvilla ihmissuhteilla, itseni kadottamisella - täytyy olla jokin syy, ehkä lapsuudestani kumpuava, ja halusin selvittää missä olin mennyt vikaan.

Lue lisää »

Nainen 20+

Mikä perhana se oli, mikä minut ajoi pohjalle ja hukkaan itseni kanssa? Kaipasin huomiota, ja otin sitä vastaan jokaiselta vastaantulijalta. Olin ajautunut pettämisen kierteeseen ja satuttanut lähimmäistäni vuosien ajan. Eräs sunnuntai-ilta romahdin, enkä pystynyt enää pitämään itseäni kasassa ja elämään salaisuuksien kanssa. Paljastin pitkäaikaiselle poikaystävälleni, ystävilleni, ihan kaikille, ihan kaiken. Olin väsynyt, halusin aloittaa alusta. Ehkä se oli jonkinlainen burnout. Tein paljon töitä ilman vapaapäiviä ja treenasin hulluna.

Lue lisää »

Nainen 40+

Aktiiviliikkujana olen jo pitkään ihmetellyt miksi monet meistä pitää todella hyvää huolta fyysisestä kunnostaan mutta henkiseen puoleen ei kiinnitetä läheskään niin paljon huomiota. Leimautumisen pelossa mielen hyvinvoinnista huolehtimisesta ei myöskään julkisesti juuri puhuta vaikka totuus on, että tänä päivänä erityisesti menestyneiden ja ulkoisesti hyvinvoivien ihmisten taustalta löytyy usein myös mielenterveyden ammattilaisen tuki.

Lue lisää »

Nainen 30+

Lääkäreistä ei ollut apua, koska en ollut halukas aloittamaan masennuslääkitystä. Halusin nimenomaan keskusteluapua ja terapiaa. Minusta tuntui että apua oli pakko saada heti tai luhistuisin. Sain lappusia erilaisiin ryhmiin, mutta ne eivät olleet minua varten. Olin siis kaikissa mittakaavoissa liian terve.

Lue lisää »

Mies 30+

10 vuoden kansainvälinen ura ohi, elämänsuunta hukassa, hankala tilanne parisuhteessa, haaveita omasta perheestä ja lapsista. Hakeuduin terapiaan selvittämään ahdistusta ja tuskaista oloani. Ymmärsin pian, että elin pelko-ohjattua elämää, vailla rohkeutta, intoa, energiaa ja hyvinvointia. Homoseksuaalina miehenä perhekeskeisyyden pohtiminen on ollut kivulias aihe avata.

Lue lisää »

Mies 30+

Päädyin vastaanotolle puolivahingossa kun sen aikainen puolisoni hakeutui vastaanotolle omien vaikeuksiensa vuoksi ja osana prosessia oli tärkeää, että minä myös kävisin siellä kokonaiskuvan saamiseksi. Nopeasti puolisoni yksilöterapia muuttui pariterapiaksi ja kovassa kriisissä parisuhteeni oli jo monen vuoden ajan ehtinyt ollakin. Voin henkisesti pahoin, häpesin omia tuntemuksiani ja syyllistin itseäni niistä. Tunsin itseni huonoksi ja riittämättömäksi.

Lue lisää »

Nainen 30+

Mitä mä haluaisin olla? Haluaisin olla timmi mimmi. Timmi tarkoittaa: - hyvässä kunnossa fyysisesti - hyvässä kunnossa henkisesti - ei kuitenkaan mikään helppo / periksiantava. Mimmi tarkoittaa: - rento - hyväntuulinen - positiivinen - tulee toimeen ihmisten kanssa - on helppoa seuraa - hyväntuulinen - positiivinen - tulee toimeen ihmisten kanssa - on helppoa seuraa.

Lue lisää »

Nainen 30+

Terapia-istunnot ovat muodostuneet yhdeksi tukipilareistani. Sessioiden aikana syntyneet oivallukset ja ”terapiakieli” jäävät resonoimaan minussa tapaamistemme välillä, ja tulevat usein mieleen auttaen tilanteissa, joissa aiemmin olisin kompuroinut. Terapeuttini auttaa minua tarkkaavaisella otteellaan etenemään hiljalleen elämässäni kohti sitä vastuullista aikuista, joksi haluan kasvaa – menneisyydestäni huolimatta.

Lue lisää »

Mies 50+

Lomautettunakin työpäivät ja -viikot venyivät. En katsonut kelloa – yritinhän pelastaa omaa tulonlähdettäni. Vähitellen työpaikalle syntyi jo avoimia konflikteja. Muita työntekijöitä irtisanoutui. Toiset irtisanottiin. Yritin sinnitellä ja elättelin edelleen toivetta käänteestä parempaan. Oma hyvinvointi jäi toissijaiseksi ja samalla ylipainoa kertyi yhä lisää... Lopulta sain niin vakavia fyysisiä stressioireita, että jouduin hakeutumaan päivystävän lääkärin vastaanotolle.

Lue lisää »

Nainen 30+

Alkukartoituksen jälkeen tajusin että olin yhä menneisyyteni vankina, koska elämäni suurin rakkaus olikin narsistimies jolle olin antanut vallan elämästäni. Yli 10 vuotta eron jälkeen, hän edelleen pystyi vaikuttamaan elämääni ja itsetuntooni vaikka kuinka luulin olevani ns. irti hänen vaikutuspiiristään. Lähes 20 vuoteen en ollut päässyt kasvamaan henkisesti juuri ollenkaan enkä käsittelemään minkälaiset arvet oikeasti huono ja toisinaan väkivaltainenkin parisuhde oli minuun jättänyt. Minähän olen vahva yksilö, en itke muille elämääni, en jaa tuskaani koska minä en ole heikko, minä olen selviytyjä, tämä oli mantrani ennen terapiaa.

Lue lisää »

Nainen 20+

Suihkun lattialle lyyhistymistä, itkukohtauksia, jatkuvaa väsymystä, oman pään sisällä murjottamista. Mutta miksi? Mun elämässä kaikki oli ulkoisesti hyvin. Menestyin urallani, oli ystäviä joille puhua, harrastin liikuntaa, olin onnellisessa ja rakastavassa parisuhteessa ja ruokailutottumukset vaihtelivat terveellisen ja superterveellisen välillä. Tankkasin vitamiineja, join vettä, lepäsin, mutta silti minua ahdisti ja väsytti. Pohdin pääni puhki erilaisia vaihtoehtoja: Aivokasvain? Vitamiinien puutos? Kriisi, mutta mistä?

Lue lisää »

Nainen 30+

Viime vuonna läheiseni aloitti terapian ja suositteli minulle myös terapiaa koska oli vuosia seurannut taisteluitani vierestä. En tarttunut tähän koska kuvittelin että olin jo niin hyvässä matkassa ja selviytynyt koettelemuksistani, että terapiasta ei ole minulle hyötyä... Onneksi jokin sai minut kuukautta myöhemmin pyytämään tätä terapeutin numeroa uudestaan. Mahdollisuus nopealla aikataululla järjestettyyn alkukartoitukseen ja terapian aloitukseen olivat minun onneni.

Lue lisää »

Nainen 50+

Toinen ydinoivallus tapahtui, kun terapeuttini avasi minulle tulevaisuusviuhkan. Se oli näkymä siihen, että elämäni voi mennä monenlaiseen suuntaan. Että ei ole vain toivoa, vaan on vaikka kuinka monta valoisaa mahdollisuutta. Voi olla, että kahden vuoden päästä olen onnellinen, itseni elättävä eronnut nainen. Voi olla, että elän onnellisesti parisuhteessa ja olen kouluttanut itseni uuteen ammattiin. Ratkaisevaa oli, että näin kaikki mahdollisuudet realistisina, ja aloin suhtautua tulevaisuuteen iloisella odotuksella. Olen sisäistänyt, että minun onnellisuuteni ei ole toisesta kiinni tai toisen vastuulla. Olen oman elämäni tärkein ihminen. Minä olen ok.

Lue lisää »

Nainen 40+

Lapsemme oli levoton ja koulun opettajien mielestä lähes mahdoton. Häntä oli tutkittu kerrasta toiseen, koulupsykologi ja kuraattori jne. Uskoimme, me vanhemmat sekä lapsi itse, että tilanne oli toivoton. Wilma-viestit pelottivat ja uskalsimme lukea ne harvoin, emmekä koskaan perjantaisin koska olisi tullut huono mieli viikonlopuksi.

Lue lisää »

Man 30+

Visiting a therapist can be a bit like visiting the dentist: as a healthy responsible adult who even flosses occasionally, we'd really rather put it off until "later"…

Lue lisää »

Mies 20+

Terapeutin kanssa asetimme tavoitteeksi pitkällä tähtäimellä opiskelemaan pääsyn ja kotoa omilleen muuttamisen, toisin sanoen itsenäistymisen ja maailmalle lähdön, oman elämän aloittamisen. Osatavoitteiksi asetimme työllistymisen ja ylipäätään kaikenlaisen aktiivisuuden parantamisen, kuten harrastukseni valokuvaamisen jatkamisen. Toiveissa oli myös oma tyttöystävä.

Lue lisää »

Nainen 30+

Minulla oli jo kauan ollut tunne, että minulla ei ole yhteyttä omaan itseeni ja tunteisiini, tuntui etten elänyt omanlaistani elämää. Tuntui että olin aivan turta, ja kaipasin suuria tunteita elämääni. Terapian avulla pääsin käsiksi sisimpääni ja opin näyttämään ja käsittelemään tunteitani. Itsetuntoni kohosi ja sain rohkeutta luoda uudet suuntaviivat elämälleni. Terapia ei ole muuttanut minua ihmisenä tasapainoiseksi ja täydelliseksi, vaan olen oppinut nauttimaan elämän vuoristoradasta ja ottamaan sen ylä- ja alamäet vastaan sellaisina kun ne tulevat.

Lue lisää »

Nainen 30+

Mitä terapia minulle opetti? Opin tunnistamaan omia heikkouksiani, ja kehittämään niitä. Ymmärsin, että jokaisen ihmisen pitää tehdä omat ratkaisunsa ja sitä kautta jokainen on itse vastuussa omasta onnellisuudestaan. Tämä oli järisyttävä oivallus, saatoin pikku hiljaa päästää irti syyllisyydestä ja minuun manipuloidusta ajatuksesta, että olen yksin vastuussa avioliittomme kriisistä tai mieheni onnellisuudesta, tai lapsuudenperheeni onnellisuudesta

Lue lisää »

Nainen 20+

Tulen moniongelmaisesta perheestä, jossa riidat ovat olleet tavallisia, eikä voimakkaita tunteita tai mielipiteitä ole pahemmin peitelty. Masennukseni oli kiristänyt koko perheen tunnelmaa, ja vanhemmillani oli vaikeuksia suhtautua siihen, tai ottaa vastuuta perheen ongelmista, joten olin alkanut syyllistää niistä itseäni. Äitini tyrkyttämä ”jokainen on oman onnensa seppä” -tyyppinen elämän filosofia tuntui masentuneesta pahalta, ja ajattelin pahan olon olevan omaa syytäni. Minussa oli oltava jotain vikaa, sillä en kyennyt tekemään itseäni onnelliseksi.

Lue lisää »

Nainen 30+

Ensimmäisen istunnon ajan oikeastaan vain itkin. Kokemus jonkun täysin vieraan ihmisen ”tuesta” ja kuuntelemisen kyvystä sai minut tajuamaan että kaikkihan on hyvin, KAIKKI tulee järjestymään! Ei mennyt montaakaan minuuttia kun ymmärsin, ihan vain omilla voimillani, että nämä taakat ja paineet eivät johdu minusta vaan pääosin lapsuudessani kokemista tapahtumista. Oli todella tärkeää saada purettua nämä paineet ihmisen kanssa, joka oli omasta ympäristöstäni täysin ulkopuolinen; terapeuttini oli vain minun, ei perheenjäseneni, ystäväni tai työkaverini. Hänellä ei ollut minkäänlaista käsitystä minusta, taustoistani, ihmissuhteistani ja ennen kaikkea hänellä ei ollut minulta minkäänlaisia odotuksia (paitsi pari kirjaa piti lukea…)!

Lue lisää »