Kysy oikea kysymys

04.12.2016

Sohvalla istuu asiakas, joka herättää minussa ihailua. Hänellä on kyky ajatella ääneen, pohtia erilaisia näkökulmia ilman ahdistavaa tunnetta siitä että nämä ovat päätöksiä. Äkkiä hänen ilmeensä kirkastuu ja hän kertoo löytäneensä ihan loistavan sisustusarkkitehdin. Koska hän käyttää harvoin ylisanoja, kiinnostun. Mikä tekee tästä ammattilaisesta niin hyvän? No kun hän osaa kysyä oikeita kysymyksia, nainen vastaa, kysymyksiä, joihin minä osaan vastata! Asiakas antaa pyynnöstäni esimerkin; ammattilainen oli kysynyt, tykkäätkö kokata paljon. Siihen oli ollut helppo vastata. Ainakin helpompi kuin valitsetko induktiota ja kiertoilmaa.

Oletko onnellinen kanssani? Kun sohvalla istuu pariskunta jolla ei mene hyvin, tämä on suuri kysymys ja aiheuttaa neuvottomuutta siinä jolta kysytään. Sen sijaan kysymys onko sinulla toiveita tai odotuksia minun suhteeni on helpompi. Mitä haluaisit lisää? Missä tilanteissa viihdyt kanssani, mitä sellaista teimme eilen että sinulla oli mukavaa? Kun hyvän määrää lisätään, pahan valta väistyy. Oikoteitä ei ole.

Myös vanhemmuudessa harhaudumme joskus kysymään liian suuria kysymyksiä. Oliko hyvä päivä koulussa tuottaa vastauksen joo. Jos kysymme mikä oli koulussa tänään kivaa, saatamme kyetä kartoittamaan lapsen lahjakkuuksia - ai tuohan nauttii matematiikasta, enpä olisi arvannut kun itse en! Kotona kysymys otatko hedelmän on liian suuri, sillä vanhempien tehtävä on tehdä linjaukset. Lapselle oikean kokoinen kysymys on otatko appelsiinin vai omenan.

Kuullessaan oikean kokoisen kysymyksen ihminen kokee mielihyvää siitä, että osasi vastata ja ottaa askelen kohti hyvää päätöstä. Tämä tuottaa voimaantumisen tunteen - minä osaan, minä riitän, minä valitsen hyvin. Ja kun ihminen tuntee itsensä vahvaksi, ihmeitä tapahtuu.

Silva

« Takaisin