Mies terapiassa

12.03.2017

Istunto päättyy. Saattelen asiakkaan odotustilaan, jossa seuraava asiakas odottaa. Nopea katseiden vaihto heidän välillään, hymy ja nyökkäys. Se on kiva ja tarpeellinen hetki - täällä sinä, samalla asialla kuin minä, hyvinvointia ja mielenrauhaa etsimässä. Vasta saapunut naisasiakas astuu huoneeseen ja kysyy, saanko sanoa yhden asian jota täällä usein mietin. Tietenkin, kiinnostun. No sitä mietin että melkein aina täältä tulee ulos mies; en ollut ymmärtänyt että miehetkin käyvät terapiassa.

Asiakkaistamme yli puolet on edelleen miehiä. Pariterapian ensikontaktin puhelimitse tai meilitse ottaa useammin mies kuin nainen.

Usein mies alkaa kertoa että meillä on kommunikaatiovaikeuksia. Yritän kyllä toimia oikein, mutta teen silti väärin. Tai ainakin tuntuu siltä, sillä puoliso tuntuu etäiseltä, läheisyyttä ei ole, ja kodin tunnelma on kireä. Lasten kanssa menee hienosti.

Kommunikaatiosta suuri osa on muuta kuin sanoja. Miehet kertovat usein, etteivät osaa esimerkiksi sitä signaalien järjestelmää, joka liittyy kodinhoitoon. Eräs otti kuvan oikein täytetystä astianpesukoneesta ja liimasi sen kaapin oveen koneen päälle koska se oli tärkeää. Eräs kertoi, että hajonnut jääkaapin kahva, joka oli sitä liian pitkään, oli tullut vaimon ja hänen välille - jos et kerran sinä tuota vertaa viitsi niin en sitten minäkään. Eräs keski-ikäinen keskiäkäinen mies kertoi ajautuneensa herättävään pattitilanteeseen pesukoneen kanssa; jos pesen pyykit, teen sen väärin, jos en, se on väärin. Hän kertoi seisseensä koneen edessä pitkään neuvottomana, ja kertoi ettei halua tuntea samanlaista jumia ja kohinaa päässään enää ikinä omassa kodissaan.

Pahimmillaan tilanne on ajautunut seksittömään elämään tai potenssiongelmiin. Mies ei tunne oloaan seksikkääksi kävellessään lasinsirpaleilla omalla reviirillään. Ja miehellä tulisi olla seksikäs olo jotta hän haluaisi seksiä. Naiset kokevat usein asian niin, että he eivät ole haluttavia - tämän oletuksen ympärille on luotu maailman suurimpia bisneksiä päällys- ja alusvaatteineen. Ja toki naisenkin tulee tuntea olonsa seksikkääksi, joskus vain näyttää siltä, että naisilla on parempi kyky ratkaista tämä asia omatoimisesti kuin miehillä.

Miehet kaipaavat validaatiota omalta vaimoltaan.

Silva

« Takaisin