Olemme toisia varten

22.01.2017

Aito läsnäolo. Kyky välittää toisesta. Kuuntelu ja kiinnostus. Ystävällisyys. Arvostus. Menestys.

Mitä nämä sanat merkitsevät sinulle? 

Joskus kohtaat ihmisen, jonka tapaaminen on tapaamisen pituudesta riippumatta sinulle merkittävä. Voit ajatella ihmisen olevan karismaattinen, ja karisman olevan luontainen kyky, joka saadaan lahjaksi. Karismaa tutkittaessa on huomattu, että kyseessä on enemmänkin kyky olla aidosti läsnä; kyky olla kiinnostunut toisesta, arvostava sekä ystävällinen. Kun tapaat ystävän, tuttavan tai uuden ihmisen, kuunteletko tarkkaan, mitä hänellä on sanottavaa? On myös sanottu, että jokainen ihminen pystyy kehittämään karismaansa kehittämällä aidon läsnäolon taitoja.

Menestys liitetään usein karismaan, tai karisman kautta koetaan menestyksen seuraavan kuin itsestään. Menestyneet ihmiset kuitenkin lähes poikkeuksetta painottavat työhönsä uhratun ajan ja uurastuksen lisäksi ympärillään olevien ihmisten merkitystä. Menestys vaatii siis ympärillä olevan huomioimista, arvostusta ja työtä ihmissuhteiden eteen. Laura Schwartz on sanonut, että menestys pohjaa vahvaan työmoraaliin ja antamiseen ilman, että odottaa mitään vastalahjaksi.

Tunnistatko sinä itsessäsi näitä hyveitä? Koetko toimivasi niiden mukaisesti? Jos et, voi kysymys olla omien arvojen ja tekojen ristiriidasta. Tai ehkä et jostain syystä tunnista arvojasi?

Toimimalla toisia kohtaan arvostavasti, pysähtymällä ja kuuntelemalla, saat myös itsellesi enemmän. Myös sen asian tiedostaminen, että elämän merkitys on elää enemmän kuin itseään varten, on tärkeää. Virpi Hämeen-Anttila on todennut että “Ihmisyys kutistuu, ellemme ymmärrä, että toisia varten oleminen on suurempaa kuin mikään muu.”

Riikka

« Takaisin