Erilaisuus on voimavara

04.07.2015

Katselen ystävää joka istuu vastapäätä. Eihän meillä ole yhteistä. Siis todellakaan meillä ei ole yhteistä. Sukupuoli on väärä, ikäryhmä on väärä. Elämäntilanne on väärä. Väärä tarkoittaa erilaista. Erilaisuus ärsyttää ja ajaudumme kuumentuneisiin keskusteluihin. Emme osaa puhua edes söpöistä oravista ilman että tunteet leimahtavat ja toisen meistä tulee olla oikeassa.

Minä ja ystäväni olemme taas, kaikesta huolimatta, molemmat paikalla sovittuna aikana. Ihmeellinen ja käsittämätön voima ei anna meidän päästää toisesta irti. Minä nappaan käteeni muistiinpanovälineet tietoisena siitä, että juuri tämä ystävä kertoo minulle aina tavatessamme jotain maailmani mullistavaa.

Jaan ystävältäni opitun nyt tässä keskeneräisenä ajatustapailuna sillä uskon, että hänen viisautensa hyödyttää sekä sinua että minua. Ensinnäkin hän opetti minua lempeästi näin:

“Erittäin suuri arvo on rehellisellä vastauksella.”

Mutta siis tämähän vaatii taitoa kysyjältä. Lisäksi on oltava valmis satutetuksi tulemiselle… Voi kuinka ajatukseni alkavat jyllätä. On houkutteleva idea tarttua juuri tähän, mutta en tee niin vaan annan keskustelumme jatkua ja polveilla sinne ja tänne. Kerron pettymyksistä, siitä kuinka olen odottanut elämäni ihmisiltä usein enemmän. Ystäväni katsoo minua rauhallisesti ja toteaa seuraavaa:

“Ihminen joka haluaa toteuttaa toisen toiveet löytää kyllä keinot. Ihminen joka ei halua toteuttaa toisen toiveita löytää kyllä syyt sille miksi ei tee näin.”

Vietän tulevat vuodet pohtien tätä. Ja toivon että sinullakin on juuri tällainen ystävä, rehellinen, aito, arvokas, erilainen - ja juuri näistä syistä korvaamaton.

Silva

« Takaisin