Parisuhteessa ei ole pieniä asioita

02.07.2016

Hei ei tämä voi olla totta, onko meidän parisuhteemme oikeasti siinä jamassa, että puhumme täällä sohvalla käsien pesun tärkeydestä tai siitä, miten täytämme tiskikoneen? Taakseni jättämä avoin kaapinovi ei voi olla ratkaiseva tekijä silloin, kun kyseenalaistat perheemme tulevaisuuden! Terapiaan saapunut pariskunta katsoo toisiaan ihmetellen ja uhmaten - suhde on kovaa vauhtia ajatutumassa karille. Pienistä puroista on syntynyt joki, ja nyt edessä on pelottava aava.

Voisihan sitä luulla, että terapeutti painii työssään vain parisuhteen suurten ongelmien kanssa. Toki läheisyyden ja seksin puute, pettäminen tai muu luottamuspula ovat meille arkipäivää, mutta niiden takaa löytyy usein nolottavan pieniä asioita. Erään isoäidin viisaus kantautui korviini tällä viikolla sohvan asiakkaan tuomana, ja se myllertää nyt mielessä. Asiakas siteeraasi äitiään, jolla oli tapana sanoa, että parisuhteessa ei ole pieniä asioita. 

Meitä edeltävät sukupolvet osaavat omien kokemustensa kautta aavistaa, kuinka jokin asia tulee päättymään. Uskon että heistäkin on inhottavaa olla niin usein oikeassa.

Yleisesti tuntemamme ajatus sukupuusta sisältää synnyin- ja kuolinpäivät, mutta ei juuri muuta. Terapeuttinen sukupuu antaa työkaluja tarkastella asioita uusista näkökulmista. Usein emme edes huomaa elävämme sukumme tapaa olla, tai toistavamme lapsuuden perheestä tuttua vanhaa kaavaa. Isät ja äidit ja heitä kasvattaneet sukupolvet ovat kuitenkin läsnä sohvakeskusteluissa päivittäin.

Eikä heidän osaamistaan ja ohjeita kannata sivuuttaa. Tuttavani, joka pitää hevosista, totesi viisaasti, että kyllä vanha tamma tietää. Lisään tähän omavaltaisesti myös orit ja ruunat.

Silva

 

 

« Takaisin