Pehmeän sektorin kovat luvut

30.11.2015

Visio on selkeä, tehtävä tuntuu tärkeältä, ja viesti on yksinkertainen: tule juttelemaan. Painan ensimmäisen blogikirjoituksen Julkaise-nappulaa kädet täristen. Tuon hetken muisto tuntuu tänään kaukaiselta, samanaikaisesti siltä kuin siitä olisi vain yksi silmänräpäys. Muistan kuinka riemuitsin tykkäyksestä joka oli ensimmäinen. Toinen tykkääjä taisi olla äiti. Tyynen pinnan alla alkoi kuitenkin tapahtua. Leimautumisen pelko ja ujous ovat edelleen nähtävissä julkisissa foorumeissa, mutta Terapiatalon sivuston kävijäluvut ovat kasvaneet suuriksi, kymmeniin tuhansiin. Terapia kiinnostaa, sillä terapia toimii.

Ammattilaisen apuun turvautuminen on yhä monien mielessä tabu. Sohvalla istuja tietää jo, että “kaikki” käyvät juttelemassa, mutta on silti arka tunnustamaan edes itselleen, että nythän täällä olen minäkin. Saamme terapiavastaanotolla kerran toisensa jälkeen kuulla alun tarinalle, joka on monin tavoin tuttu. Yksinäisyyttä, päämäärättömyyttä, toteutumattomia haaveita, vaikeuksia vuorovaikutussuhteissa sekä kotona että töissä. Ahdistuksen tunnetta ja fyysisiä oireita, joille ei löydy solutason selitystä. Huolia enemmän kuin halia.

Noin 700 000 suomalaista käyttää vuosittain jotain psyykenlääkettä. Uupuneet ja stressaantuneet aikuiset luovat koteihin ja työpaikoille tunnelman, jossa luovuus, ilo, leikki ja rento yhdessäolo ovat jääneet asiallisten asioiden alle - yhtä tärkeää olisi välillä olla kuin ellun kanat. Perheet, tiimit ja muut verkostot koostuvat yksilöistä, jotka eivät voi hyvin.

Viimeisistä 40 kontaktista Terapiatalon ajanvaraukseen 14 on tullut naisilta, 26 miehiltä, ja luvut toistuvat kuukaudesta toiseen. Kukin voi itsekseen pohdiskella, mistä tämä johtuu. Naiset ovat parempia juttelemaan toistensa kanssa, miehet ovat ratkaisukeskeisiä, naiset ottavat elämän iskut taipuisammin vastaan, miehet haluavat menettää kasvonsa piilossa? Motiiveja voi aina pohtia määrättömästi, mutta tosiasia on se, että miehet ottavat Terapiataloon yhteyttä naisia useammin.

Ystävä ja yhtiökumppani kirjoitti Kauppalehteen artikkelin, jossa hän kehottaa erityisesti johtotehtävissä olevia hakeutumaan keskustelun ammattilaisen luokse. Suuri on sohvalla pieni, ja menestyjä sohvalla kertoo meille kaikille tutuista asioista. Riittämättömyyden tunne, kiire, ahdistus jolle ei ole syytä. Parisuhdekriisi tai vain etääntyminen ja läheisyyden puute puolison kanssa. Addiktiot. Lapset. Johtaja on kulkenut läpi järeän koulutuspolun, lukenut kirjoja, hakenut oppia asiantuntijoilta, ja siksi hän on turhautunut siitä, että on jälleen kerran astunut yleiseen henkisen hyvinvoinnin sudenkuoppaan.

Rohkean ystävän artikkeli on sikäli poikkeuksellinen, että hän uskalsi sanoa ääneen sanan, joka usein kuiskataan: terapia.

Silva

« Takaisin