Tärkeä K

20.12.2014

Istuin joitakin vuosia sitten tilanteessa, joka tulee edelleen mieleeni useita kertoja viikossa. Tämä on jo itsessään ihmeellistä, sillä tiedän monien käymieni keskustelujen unohtuneen, ja monien viisauksien paenneen mielestäni. Samaten monet neuvot ovat syntyneet aikeiksi, jotka eivät ole koskaan toteutuneet. Tuo kyseinen hetki oli kuitenkin sellainen, että se aikaansai muutoksen sekä minussa että ajattelussani.

Ympärilläni oli tuossa tilanteessa joukko ihmisiä, jotka olivat erilaisia, mutta joita yhdisti halu tutustua paremmin omaan itseen. Aamumme oli alkanut avantouinnilla ja voittamattomalla aamiaisella. Muistiinpanovihot alkoivat täyttyä kun keskustelu alkoi. Pian syntyi kuitenkin tilanne, jossa kaikki me, tavikset, kympin tytöt ja pojat, duunarit ja yrittäjät, vastuunkantajat ja välttelijät, kiitetyt ja hyljeksityt ajattelijat, hiljenimme. Opettajamme kirjoitti fläppitaululle lauseen, joka sai meidät kokemaan osaamattomuutta.

Lause kuului näin: Sun täytyy olla ______________ jotta voit saada lisää.

Arat arvailut alkoivat. Ahkera. Nöyrä. Osaaja. Tavoitteellinen. Viksu. Kokenut. Läsnä. Tietoinen.

Vastauksemme olivat siinä tilanteessa vääriä. Opettaja piirsi taululle kirjaimen. Sun täytyy olla k_____________ jotta voit saada lisää.

Vielä tänäänkin harmittaa se, etten löytänyt oikeaa vastausta. Eivät löytäneet muutkaan, ja arvelen, että heitä harmittaa myös.

Tätä on hyvä miettiä pieni tovi. Jos haluat etten spoilaa juttua, lopeta lukeminen tähän. Paljastan sanan ihan kohta.

Sana on kiitollinen. Sun täytyy olla kiitollinen jotta voit saada lisää.

Terapiatalon sohvalla tätä sanaa ja sen merkityksiä käydään usein läpi. Olemmehan uhreja – olosuhteet, läheisemme, pomomme ovat kurjuutemme takana. Terapiaistunnossa tiedän uhrin kokevan, että kukaan ei ole kuullut tarinaa kurjuuden syystä. Eräs nainen oli niin kiinni uhritarinassaan, että hän tokaisi tuskastuneena, useiden tapaamisten jälkeen, että “kukaan ei kuuntele, sinäkään et kuuntele!” Pyysin häntä ottamaan kalenterin esiin, ja laskimme yhdessä terapiatapaamisten määrän. Kun luku oli selvillä, pyysin asiakasta kertomaan, mitä tapaamisten aikana oli tehty. “No minä olen kertonut tarinaani ja sinä olet kuunnellut”, vastasi nainen tuskastuneena. Tilanne alkoi äkkiä valjeta hänelle. Ex-mies ei ollut kuunnellut, lastenvalvoja ei ollut kuunnellut, äiti ei ollut kuunnellut. Oliko niin, että kyseessä oli tulkinta tilanteesta, ei se mitä oli tapahtunut?

Myös selviytyjät ovat kiinni omassa tarinassaan. He ovat ihmeidentekijöitä, ja toimivat esimerkkinä kaikille meille. Selviytyjät rakentavat elämän, josta me kaikki olemme kateellisia. Terapeutti kehuu: sinä onnistuit, mitä teit saadaksesi tilanteen käännettyä? Raitistuit. Jätit narsistipuolison. Hoidit jaetun vanhemmuuden vaikeassa erotilanteessa. Voitit masennuksen ja tartuit kiinni opintoihin. Hurraa! Kuinka älyttömän hienoa, oikeasti!

Mutta terapeutin näkökulmasta todellinen muutos on tapahtunut, kun asiakkaan omat hankaluudet alkavat unohtua. Menneisyys, ikäväkin, alkaa näyttäytyä järkevänä ja loogisena tapahtumien sarjana. Asiakas ei ole enää uhri, eikä selviytyjäkään, vaan joku, joka kokee menneisyyden asiat osaamisena omassa henkilökohtaisessa taseessaan.

You can’t get very far until you start doing something for somebody else. Sosiaalinen media ja rakas ystävä johtivat minut tänään muistamaan sen, että asioissa on harvoin kyse minusta. Kyse on muista. Kun löydät kiitollisuuden, löydät halun jakaa kokemaasi hyvää toisille, eikä oman napanöyhdän kaivelu ole enää se juttu. Eräs asiakas naurahti, että olin luonut hirviön, sillä hän kulki kaikkialla kertomassa, kuinka vapauttavaa on keskittyä itsen sijasta toisiin.

Moni asiakas kokee uhriudesta luopumisen vaikeaksi. Sain juuri sen mitä olin aina halunnut. Mieheni on ihana, kotimme samoin. Lapset ovat lahja, parempi kuin olin edes osannut kuvitella. En halua valittaa! Terapeutti näkee väsyneen asiakkaan tilanteen laajemmin. Ei ole tarvetta arvottaa tilannetta joko-tai, vaan sekä-että. Olet työssäsi hyvä ja arvostettu, mutta samaan aikaan vaimo, äiti, sisko, lapsi. Se että haluat kuluttavaan tilanteeseen muutosta ei tarkoita sitä, ettetkö olisi kiitollinen siitä, mitä elämä on sinulle tarjonnut.

Kaikesta kiitollisuudesta huolimatta saat unelmoida. Tulevaisuuteen suuntautuminen on tie parempaan elämään, ja näkökulman vaihtaminen oppimisen arvoinen taito. Kiitollisuus on portti molempiin.

Silva

« Takaisin