Terapia arkipäiväistyy

11.06.2015

Sohvalle istahtaa tutustumiskäynnille usein asiakas, joka kertoo ensimmäiseksi, ettei olisi ikinä uskonut joutuvansa tähän tilanteeseen. Elämä on ollut monin tavoin rikasta, ja ympärillä on aina ollut välittäviä ihmisiä. Silti sohvannurkassa istuva ihminen on ajautunut tilanteeseen, jossa luotettava ammattiapu on alkanut tuntua hyvältä vaihtoehdolta.

Ymmärrämme kaikki, miltä hänestä tuntuu. Terapian maine on vielä monien mielessä nolo, ja terapeutin vastaanoton kynnyksen yli astuminen on vaikeaa. Tuon kynnyksen olisi hyvä madaltua, mutta kuten jokainen lehtiä lukeva tietää, henkisen hyvinvoinnin osalta terveydenhuollon resurssit riittävät lähinnä reseptien kirjoittamiseen, eivät hyvään hoitokäytäntöön. Moni kokee olevansa liian terve hakeutumaan terapiaan, ja odottaa turhan pitkään. Terapia on kuitenkin usein ennalta ehkäisevä fiksu valinta silloin, kun omat voimat alkavat vähetä.

Terapiatalon pyrkimys on taistella tavallisen ihmisen arkisen hyvinvoinnin puolesta. Koko ongelmaa emme voi ratkaista, mutta voimme toimia aktiivisesti toisin. Olisihan se hienoa, jos terapiasta tulisi seuraava jooga. “Ai etkö sä ole koskaan käynyt, hei mene ihmeessä”, sanoisimme toisillemme. Miehetkin joogaavat jo, ja viitteitä asenteiden muutoksesta myös terapiaa kohtaan on onneksi näkyvissä. Iloitsen, kun tunnetut ihmiset kertovat avoimesti haastatteluissa terapiakokemuksistaan, ja kun illallisseurueessa rohkaistun kertomaan, että olen eheytynyt terapiassa, hämmästyn, kuinka moni nojaa eteenpäin ja kertoo, että niin minäkin! Terapian statuksen muuttuminen arkiseksi ja luontevaksi voisi vaikuttaa yhteiskuntaan syvästi: sairaspäivien vähentyminen, eläkeikään asti jaksaminen - näkymät ovat huikeat.

Ihmiset hakevat terapiasta apua, kun vähän väsyttää tai kun tulee tunne, että ei jaksa enää. Tai kun oma puoliso alkaa vaikuttaa kummalliselta tai kun itselle tulee olo, että ei ihan tykkää itsestään. Terapiaprosessi alkaa ajan varaamisen hetkestä. Moni asiakas kertoo nukkuneensa pitkästä aikaa paremmin kun ensikäynti oli kalenterissa. Ensikäyntiin loppuivat rytmihäiriöt, kertoi yksi. Ja se ero terapialla on joogaan, että terapiassa voit istua alas, vetää henkeä, eikä sinun tarvitse osata mitään - ei tarvitse pärjätä, edes jaksaa. Jutellaan ja otetaan yhdessä langan päästä kiinni.

Silva

« Takaisin