Tiedostavat nuoret

19.12.2014

Äskettäin täysi-ikäiseksi tullut tyttö soitti. Juttelimme hetken ja kysyin sitten tunnustelevasti, minkälainen asia häntä mietityttää – oletko väsynyt, jaksatko käydä koulussa tai töissä, vai oletko ehkä levoton, onko vaikea pysyä paikallaan, keskittyä? Vastaus tuli rauhallisesti ja varmasti: poikaystäväni oli narsisti, syytti minua kaikesta maan ja taivaan välillä ja tietenkin omista ongelmistaan, siksi itsetuntoni on liian heikko, ja haluan jutteluapua ennen kuin se jää pysyvästi sellaiseksi, ja on tässä tietysti asioita lapsuudesta joita olisi hyvä käsitellä samalla.

Tämä on kuva ajasta. Nuoret eivät ole ymmärtämättömiä laiskoja möykkyjä, meidän aikuisten huolenpidon ja tahdon objekteja. Suositut psykologian, filosofian ja terveystiedon kurssit koulussa, median kiinnostus henkisen hyvinvoinnin aiheista, netti ja rohkeus puhua suoraan ovat tuoneet nuoret sellaiselle osaamisen ja tietoisuuden tasolle, jota me aiemmat sukupolvet voimme vain ihailla.

Muutama gallup tuttavapiirissä antaa todennäköisesti meille kaikille saman lopputuloksen: iso osa on jo käynyt terapiassa. Asioita on avattu kotona, ja omien lasten ja nuorten kanssa pyritään luomaan hyvä keskusteluyhteys. Lapsille on haettu tukea ja apua, ja ammattilaisen kanssa jaettu kasvatuskumppanuus on tuonut helpotusta moneen vaikealta tuntuneeseen asiaan.

Tällaiseen maailmaan meidän nuoremme saavat kasvaa. Haaveilen siitä, että terapiasta tulee seuraava jooga: Ai hei etkö sä ole koskaan kokeillut, mene ihmeessä, se on ihanaa ja siitä tulee hyvä olo! Saa nähdä olemmeko me aikuisiksi itseämme kutsuvat tähän valmiita. Lapsemme ja nuoremme ovat, rohkaisemmepa heitä siihen tai emme.

Silva

 

« Takaisin