Hyväkään ero ei ole helppo

06.07.2015

Herään kesäaamuun. Verhon raosta näen, että ulkona on ihanaa ja vihreätä. Naapuri käynnistää ruohonleikkurin ja tuntuu siltä että aivan liian aikaisin - lapset nukkuvat vielä, ja aikuisetkin viipyilevät unitunnelmissa. Haron laiskasti puhelinta yöpöydältä. Kuusi uutta viestiä, jotka alkavat lähes identtisin sanoin. Hei, olen pahoillani että vaivaan sinua näin, mutta sanoit että voin ottaa yhteyttä jos paha olo on kestämätön. Soittaisitko takaisin mahdollisimman pian, tai voisinko saada ajan vastaanotolle tänään?

Kesä 2015 on monille ajankohta, joka kaiverretaan kiiltäviin sormuksiin. Se jää useille muistoihin kesänä jolloin rakastuin, tai esikoisemme syntyi. Elämä kantoi ja etenimme - yhdessä. Toisille samainen 2015 on musta vuosi, sillä kesä ei ole vain aurinkoa. Yksi kriisin olemuksista on se, että se tulee yllättäen ja ei-toivotulla hetkellä. Monille kesäjuhla sukulaisten ja ystävien kanssa on aiheuttanut konfliktin, tai alkanut loma on osoittautunut pettymykseksi. Ongelmat puskevat pintaan.

Puhelimeni viestit ovat tutuksi tulleiden terapia-asiakkaiden lähettämiä, ja sohvalla on jo tehty paljon töitä parisuhteen eteen. On tiedostettu se, että sinä yritit kohentaa tilannetta silloin, kun minä en ymmärtänyt tehdä samoin. Sitten sinä luovutit ja minä aloin yrittää, enkä ymmärtänyt miksi en saanut vastakaikua. Välillemme oli syntynyt muuri jonka yli kumpikaan ei päässyt. Vastaanotolla on syntynyt ajatus siitä, että nyt on aika yrittää yhdessä ja yhtäaikaisesti, sillä yhteinen jaettu menneisyytemme on sen arvoinen.

Kovasta työstä huolimatta kaikki eivät enää löydä toisiaan. Syntyy täysin uusi vaihtoehto, hyvä ero. Taustalla on ajatus siitä, että molemmat osapuolet ovat tulleet kuulluiksi, ja heillä on yhteinen toive säilyttää ystävyys. Tai jos ei ihan ystävyyttä niin ainakin hyvä jaettu vanhemmuus tai yhteishuoltajuus - usein yhdessä hankitulle koirille tai muille kotieläimille.

Hyvä ero on mahdollinen mutta vaikea tavoite. Kaikesta yrittämisestä huolimatta lähes kaikissa eroissa toinen on jättäjä, toinen jätetty. Yhteinen menneisyys, sama parisuhde - mutta silti eri ero ja kokemus siitä. Tästä syystä toisen kokemus muotoutuu kumppanille vaikeasti ymmärrettäväksi. 

Jätetyn kokemus on raastava. Eräs asiakas kuvasi sitä näin: v---u mä sekoan, mielessäni on täydellinen näköalattomuus. En pysty ajattelemaan tulevaisuutta - en pysty edes näkemään mitä on tunnin päästä. Jättäjän kokemuksen uskoisi olevan helpompi, mutta näin ei aina ole. Minä olen syyllinen kaikkeen tähän tuskaan, tämä on minun valintani. Meitä ei enää ole, kaikkien elämä on muuttunut lopullisesti. En enää koskaan saa herätä huolettomaan aamuun.

Kevyesti kesämielellä haluan kertoa myös onnellisista lopuista. Sohvalla käydyt keskustelut alkavat lähentää sen osapuolia aiempien loitontavien keskustelujen sijaan. Kriisin aikana puretut ikävät ja kasaantuneet ajatukset käydään läpi, ja uusi yhteinen ja parempi maailma alkaa syntyä.

Puhelimeeni saapuu paljon viestejä, joissa kerrotaan, että me jatkamme yhdessä.

 Silva

« Takaisin