Miia: Kun parisuhteessa seksi ei kiinnosta
03.05.2015
Varsinkin pitkissä parisuhteissa voi käydä niin, että kumppani ei enää herätä seksuaalista halua. Sen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa parisuhteen loppumista. Seksuaalisen halun hiipuminen voi johtua monestakin syystä. Sen taustalla voi olla esimerkiksi kiire, stressi, sairaus tai parisuhdeongelmat.
Tuoreessa suhteessa ollaan kiinnostuneita kumppanista, seksistä ja seksuaalisuudesta. Suhteen toimiminen vaatii keskustelemisen lisäksi myös toisen huomioon ottamista ja hellyyttä. Seksielämä on olennainen osa parisuhteen onnellisuutta.
Pidemmässä suhteessa arki astuu kuvioihin, yhteinen aika on kortilla ja sen myötä seksuaalisuus ja toisen huomioonottaminen voi jäädä vähemmälle. Halun hiipumisesta kannattaa olla aina huolissaan, varsinkin jos haluaa jatkaa parisuhdettaan. Suhdetta voi kuitenkin yrittää palauttaa raiteilleen pohtimalla asiaa ammattilaisen kanssa.
Pienten lasten vanhempien tulisi järjestää itselleen kahdenkeskistä aikaa ja pyrkiä pitämään huoli siitä, ettei läheisyys katoaisi ruuhkavuosien kiireisiin. Lapsettomien parien on myös hyvä panostaa siihen, että yhteistä aikaa on riittävästi ja tehdään asioita, joista molemmat nauttivat.
Seksin hiipuminen voi olla suhteen lopun merkki, mutta haluttomuuteen parisuhteessa liittyy lähes aina syvempiä ongelmia, joihin voi löytyä apua mm. pari- tai seksuaaliterapian kautta.
Seksuaaliterapiaan voit hakeutua esimerkiksi seuraavien ongelmien vuoksi:
· Seksuaalisen nautinnon puuttuminen
· Seksuaalinen haluttomuus
· Oman kehon / itsensä hyväksymisen vaikeudet
· Parisuhde ja seksuaalisuus
· Hiv ja sukupuolitaudit sekä niiden aiheuttamat kriisit
· Päihteiden vaikutukset seksuaalisuuteen
· Uskottomuus ja rinnakkaissuhteet
· Seksuaalisten toimintojen häiriöt ja suorituspaineet mm. erektio-, kiihottumis-, siemensyöksy- tai orgasmiongelmat sekä yhdyntäkivut
· Seksuaalinen riippuvuus tai pakkomielle
· Kaupallinen seksi
· Seksuaali- ja / tai sukupuoli-identiteettiin liittyvä hämmennys
· Seksuaalinen kaltoinkohtelu / väkivalta
Seksuaalisuus on asia, joka on meillä kaikilla ja kulkee mukana syntymästä kuolemaan saakka. Seksuaalisuus on se, mitä me olemme ja seksi on sitä, mitä me teemme. Näin ollen seksuaalisuus on hyvin merkittävä asia elämänkaarellamme. Se on osa ihmisyyttämme, persoonaamme sekä kokonaisvaltaista hyvinvointiamme. Edesmennyt Tommy Tabermann puki asian kauniisti sanoiksi:
”Jokainen joka on pidellyt aaltojen
silittämää kiveä kädessään,
tietää että jatkuvilla hyväilyillä on
ihmeitä tekevä voima”.
Miia